Mrakodrapy v Holešovicích? Úřad jde prý na ruku developerovi

Praha - Nechceme žádné mrakodrapy! To je vzkaz, který vyslali obyvatelé Holešovic radnici a developerovi, který se u tržnice chystá postavit tři dvanáctipatrové domy. Společnost Bau Invest Projekt si ale podle starousedlíků až nápadně dobře notuje s politiky. Už před třemi roky si zařídila výjimku na větší objem zastavěnosti a radnice ochotně souhlasila i s menším rozsahem zelených ploch.

Mezi okolními maximálně šestipatrovými činžáky naproti holešovické tržnici má vyrůst dvakrát tak vysoký komplex tří bytových domů. Už při odstraňování původních staveb si na developera stěžovali místní. „Zamořoval okolí mračny stavebního prachu, podali jsme řadu stížností na nejrůznější státní orgány, ty bohužel zcela selhaly,“ říká jeden z obyvatel Holešovic Ondřej Marek.

Developer si zatím vyřizuje jen územní rozhodnutí, na parcele ale přitom bez stavebního povolení prokazatelně hloubí základové jámy. „Při posledních dvou kontrolách, které jsme tam provedli, jsme zjistili provádění výkopových prací i v prostorech, kde žádné objekty nebyly,“ potvrdil vedoucí stavebního úřadu Jiří Chour.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Stavební úřad může developerovi udělit pokutu maximálně v řádu desítek tisíc korun. Stavbyvedoucí se odmítl k prováděným pracím vyjádřit a zástupce developera se nepodařilo zastihnout. Špatné světlo vrhá na firmu i fakt, že nemá kancelář. Na adrese uvedené v obchodním rejstříku už delší dobu nesídlí.

Radní jsou s ním podle aktivistů ovšem zadobře. Už před lety mu dali souhlas s vyšším objemem zastavěnosti a zároveň na jeho žádost snížili koeficient pro výsadbu zeleně. Podle radnice to bude ku prospěchu čtvrti. „Mělo by to být výhodné pro celou lokalitu s ohledem na to, že by tam měly být umístěny služby občanské vybavenosti, přispěje to k rozvoji lokality,“ hájí rozhodnutí mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Ne ke všem developerům jsou ale holešovičtí radní tak vstřícní, například majiteli sousedního pozemku výjimku zastavěnosti zamítli.