Ekofilm opouští jižní Čechy, míří do Ostravy

Ostrava/Český Krumlov - Festival Ekofilm po patnácti letech opouští jižní Čechy. Rozhodl o tom jeho pořadatel, ministerstvo životního prostředí. Dosavadní organizátoři nepředložili prý kvalitní projekt, proto se ještě letos stěhuje do Ostravy, kde původně v sedmdesátých letech vznikl. Jenže dosavadním organizátorům se rozhodnutí nelíbí. Ministerstvo podle nich o přesunu rozhodlo na poslední chvíli a úroveň festivalu by tím mohla utrpět.

Loni právě v těchto dnech přehlídka filmů s tématikou životního prostředí pravidelně vrcholila. Letos jsou kinosály v Českých Budějovicích a Českém Krumlově zavřené. Festival o životním prostředí tu skončil. Pod novou dramaturgií se teď festival stěhuje do moravskoslezské metropole.

Dosavadním organizátorům se ale nelíbí, že ministerstvo o přesunu rozhodlo na poslední chvíli, a bojí se, že tím utrpí úroveň festivalu.

Jitka Radová, sdružení Ekofilm, dramaturgyně minulých ročníků

„Měli to říct určitě před výběrovým řízením a nemuselo dojít k takovému zdržení. Na přípravu je třeba tak dva měsíce. Takže nějaký kvalitní festival se nedá takhle zorganizovat.“

S tím ale nesouhlasí noví organizátoři. Na přípravu mají ještě dva měsíce. Podle mluvčího ministerstva životního prostředí Matyáše Vitíka se festival do Ostravy hodí.

I když nejpalčivěji většina obyvatel Ostravska vnímá otázku znečištěného prostředí, tématem letošního ročníku bude znovuožívání a recyklace. Začne 13. prosince. Jako vzpomínku na uplynulých patnáct let uspořádají dosavadní organizátoři na jihu Čech alespoň Ozvěny Ekofilmu, které budou výběrem toho nejlepšího z minulých ročníků.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)