Smlouvu o liberecké a jablonecké MHD bude šetřit policie

Liberec – Kvůli údajně nevýhodné smlouvě libereckého dopravního podniku s významným severočeským autobusovým dopravcem Busline podal člen dozorčí rady dopravního podniku Josef Šedlbauer trestní oznámení. Šedlbauer, který je rovněž opozičním městským zastupitelem, tvrdí, že smlouva připraví městskou firmu během deseti let platnosti o 370 milionů korun.

Smlouvou firem Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) a Busline se již zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Kontrakt vznikl v roce 2009, kdy se připravovala fúze tehdejší jablonecké ČSAD s ČSAD Semily, jejímž výsledkem byla Busline. Tento dopravce podle smlouvy zajišťuje pro DPMLJ provoz jablonecké MHD a také část výkonů v Liberci.

Podle Šedlbauera je smlouva pro městskou společnost nevýhodná. K závěru o 370milionovém předražení došel porovnáním provozu komerčních linek DPMLJ a částek, které za provoz MHD dostává Busline. Zatímco na linkách do libereckých obchodních center, které provozuje dopravní podnik, stojí podle opozičního zastupitele provoz 33,2 koruny na kilometr, Busline dostává za provoz MHD v Jablonci a Liberci průměrně 45,76 koruny na kilometr. „Jedná se o mimořádně velkou škodu, proto jsme trestní oznámení podali na Vrchním státním zastupitelství v Praze,“ oznámil Šedlbauer. Trestní oznámení podal na neznámého pachatele z okruhu členů představenstev a managementu obou dopravců.

Prodělečnost smlouvy s Busline představitelé libereckého dopravního podniku odmítají. DPMLJ přesto nechá udělat její audit. „Výsledek auditu by měl být do konce roku,“ uvedl další člen dozorčí rady DPMLJ František Pešek. Tvrzení, že je smlouva pro dopravní podnik nevýhodná, odmítá i Busline. „Čísla a informace jsou kritiky dezinterpretovány,“ prohlásil generální ředitel firmy Tomáš Roubíček.

DPMLJ je největší společností ve vlastnictví Liberce, který letos městskou dopravu dotuje 210 miliony korun. Od podzimu 2009 je menšinovým vlastníkem sousední Jablonec nad Nisou. Podnik s půlmiliardovým obratem přepravil loni přes 32 milionů cestujících. Loni firma s 456 zaměstnanci měla výnosy přes 557 milionů korun a hospodaření skončilo ziskem 1,305 milionu korun.