V Brně se otevírá lékařské výzkumné centrum ICRC

Brno - Špičkové lékařské výzkumné centrum ICRC, jehož výstavba stála zhruba pět miliard korun, se dnes otevírá v areálu brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny. Vědci zde budou zkoumat kardiovaskulární a neurologické choroby, na které lidé nejčastěji umírají. Do budov se musí ještě přesunout zařízení, první pacienti se sem nastěhují do konce roku.

Mezinárodní výzkumné týmy zahájily svou činnost už dříve a sbírají první úspěchy, informovala mluvčí nemocnice Šárka Urbánková. ICRC staví na spolupráci s americkou klinikou Mayo Clinic. Nákladné výzkumné centrum se začalo budovat před dvěma lety, zkolaudované bylo na konci léta. Zhruba 2,4 miliardami korun na stavbu přispěla EU. Odborníci nyní prázdné budovy vybaví moderními přístroji a připraví je na příjem prvních pacientů. Jejich stěhování musí nemocnice dobře naplánovat, aby nezkomplikovala jejich zdravotní stav.

„Ve špičkově vybavených laboratořích budou zahájeny klinicko-výzkumné aktivity. Ty budou inovativním způsobem směřovat k nalézání a ověřování nových metod v prevenci, časné diagnostice a léčbě zejména kardiovaskulárních a neurologických onemocnění,“ popsala následující činnost ICRC Urbánková.

Telefonát Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)

Nové léčebné postupy vynalezené v ICRC by měly pomoci lidem ohroženým cévní mozkovou příhodou, srdečním infarktem, arytmií, epilepsií, Parkinsonovou chorobou nebo roztroušenou sklerózou. S výsledky výzkumů chtějí odborníci pravidelně seznamovat veřejnost, například prostřednictvím krátkých filmů nebo popularizačních přednášek.