Prezidentská Lánská obora je ohraničena 300 let

Lány (Kladensko) – Obrovská uzavřená plocha ve středních Čechách – Lánská obora o rozloze 30 kilometrů čtverečních – je stará 300 let. „Prostí“ lidé se do ní obvykle nepodívají, je určena k rekreaci prezidenta republiky a jeho hostů. Historii jubilující obory je věnována i výstava v lánském muzeu T. G. Masaryka.

Tři tisíce hektarů, které má dnes k dispozici prezident pro sebe a své hosty, je zhruba ohraničeno lánským zámkem, Křivoklátem a pražsko-kladenskou silnicí. Kdo dostane příležitost nahlédnout do ní, spatří unikátní přírodu i místa, kde se psala historie. „Dokážeme tam vidět 350 až 400 let staré duby, je tam historický dohodový dub, pod kterým pan prezident Masaryk podepsal jeden z prvních dokumentů nového československého státu – dokument zvaný Malá dohoda mezi Československem, Jugoslávií a Rumunskem. Dokážeme tam najít tzv. Zajícův dub, na kterém údajně rytíř Zajíc, který hlídal přístupové cesty přes Lánskou oboru ku Praze, věšel lapky,“ shrnul ředitel Lesní správy Lány Jiří Janda.

Lánská obora je také místem, kde prezidentští hosté loví. Žije v ní asi 1 600 až 1 700 kusů zvěře, zejména jeleni evropský a sika, muflon, daněk nebo prase divoké. „Lovil tady třeba slovenský prezident Gašparovič, americký velvyslanec, kanadský velvyslanec a lidé tohoto typu,“ řekl Jiří Janda. Z československých a českých prezidentů si Lánskou oboru podle Jiřího Jandy oblíbili nejvíce Masaryk, Novotný a Klaus.

Přesně 300 let od okamžiku, kdy byla Lánská obora ohrazena, uplyne příští rok, stalo se tak v roce 1713. Pravděpodobně jde o nejstarší oboru na světě. Výstava, která dnes začíná, potrvá do 28. února. Význam obory chce svou přítomností na jejím zahájení podtrhnout prezident Klaus. Návštěvníci na výstavě spatří předměty spjaté s Lánskou oborou a její historií, nejstarším předmětem je podle ředitele Jandy pravděpodobně kopí vrostlé do dřeva z roku 1722.