V centru Ústí má být parkoviště kamionů, radní se šikují do boje

Ústí nad Labem – Radnici v Ústí nad Labem straší myšlenka na vznik odpočinkového parkoviště pro kamiony v samotném centru města. Majitel bývalého autobusového nádraží chce kamiony stáhnout na tuto plochu, protože mu magistrát nedovolil postavit tady obchody a výstavní síň. Zástupci města hledají možnost, jak otevření parkoviště zabránit.

Bývalé autobusové nádraží nedaleko pěší zóny a rušných ulic je v současnosti prázdné. Jeho vchody přehradily závory. „Vlastník demontoval autobusové nádraží, řekl nám to tři týdny předem, občané museli běhat po městě a hledat zastávku jejich autobusu,“ postěžoval si radní Pavel Dlouhý (ČSSD). Majitel pozemku pak požádal o změnu v územním plánu se záměrem postavit na území obchody a výstavní síň.

„Odbor územního plánování ale k mému překvapení zcela neodůvodněně rozhodl, že tyto plochy je možné využít pouze pro dopravu,“ komentuje rozhodnutí úředníků předseda představenstva BUSCOM Pavel Krecht. Radnice to vysvětluje tím, že majitel pozemku nenavrhl žádné využití, neukázal jim žádnou studii nebo vizualizaci. „Nic, co by si tam představoval,“ dodal Dlouhý.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Na stranu podnikatele se přidali i aktivisté, kteří ve městě dlouhodobě bojují proti novému územnímu plánu města. Iniciativa Stop tunelům považuje územní plán za obrovské fiasko, které přináší městu spoustu sporných problémů. Spor o autobusové nádraží má představovat jen jeden z nich.

Když tedy společnost nemůže na svém pozemku stavět, rozhodla se nabídnout plochu nákladním dopravcům a dálkovým autobusům. „Po celém městě a na okraji města parkují kamiony na zcela nevhodných místech bez jakéhokoli sociálního zázemí,“ míní Krecht. O parkovišti mají jednat radní ještě tento týden. Pravděpodobně budou od představitelů firmy požadovat hloubkovou studii vlivu na životní prostředí a další řadu dokumentů. Otevření parkoviště tím prozatím zablokují.