Zoo ve Dvoře hledá náhradu za odstupující ředitelku

Dvůr Králové nad Labem - Zoologická zahrada ve Dvoře Králové vyhlásila výběrové řízení na nového ředitele. Dosavadní ředitelka Dana Holečková se v pondělí rozhodla ve vedení zahrady skončit. Čtyřiapadesátiletá Holečková ve dvorské zoo pracovala od roku 1984, ředitelkou byla od 1. srpna 1996.

Představenstvo zoo vyhlásilo dvoukolové konkurzní řízení na obsazení funkce, zájemci se mají hlásit do konce října. Předseda představenstva Marian Slodičák řekl, že chtějí nového ředitele vybrat co nejdříve. „Zoo bez ředitele, to by bylo neštěstí,“ řekl Slodičák. Podle něj by nový ředitel měl být znám ještě letos. Úkolem nového ředitele má být zejména návrat zoologické zahrady do světové asociace, odkud byla v srpnu vyloučena.

Podle některých médií by se na postu ředitele dvorské zoo mohl objevit dlouholetý šéf chomutovského zooparku Přemysl Rabas. „Mluvili jsme s ním o tom, byli bychom rádi, kdyby se do konkurzu přihlásil. Ale do řízení se může přihlásit i řada dalších kandidátů, kteří by nás mohli překvapit,“ uvedl Slodičák.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Představenstvo ve svém prohlášení Holečkové poděkovalo za dlouholeté úspěšné působení v čele zoo. Sám Slodičák je z jejího odchodu nešťastný. „Tak dobrého manažera bude zoo těžko shánět. Měla jen jednu drobnou vadu, byla méně obratná v komunikaci,“ řekl Slodičák. Ředitelka ale čelila kritice z jiných důvodů. „Chování paní ředitelky bylo naprosto autoritativní, nepřicházela v úvahu žádná diskuse, ani odborná,“ uvedla bývalá pracovnice královédvorské zoo Kristina Tomášová.

Dana Holečková
Zdroj: ČT24

Holečková v prohlášení, které ke svému odchodu vydala, tvrdí, že zoo předává s jedinečnou infrastrukturou, unikátním Safarikempem a dobrým stavem hospodaření. „Zoo navzdory ekonomické recesi dosáhla k 31. srpnu 2012 o pět milionů lepšího hospodářského výsledku než za stejné období roku 2011,“ uvedla ředitelka. Ta také v prohlášení odmítla účelovou kritiku proti její osobě coby ředitelce. „Takzvanými kritiky je ve skutečnosti úzká skupina osob tvořených prakticky bývalými zaměstnanci zoo, kterým jde o pomstu a vlastní prospěch,“ uvedla Holečková.

Konec Holečkové v čele dvorské zoo uvítalo občanské sdružení Safari Archa 2007, které její působení dlouhodobě kritizovalo. Sdružení v minulosti ředitelku vyzvalo k odstoupení a také iniciovalo petici za její odvolání. Roman Komeda ze sdružení řekl, že nový ředitel zoo by měl především jednat s mezinárodními asociacemi, ve kterých nyní zoo není. „Podle zákulisních informací víme, že hlavním problémem v jednáních s těmi organizacemi byla osoba ředitelky Holečkové,“ řekl Komeda, který nechtěl spekulovat o možném nástupci Holečkové. Uvedl pouze, že sdružení věří, že vyhlášené výběrové řízení bude transparentní.