Dušičkový víkend bude na silnicích obzvlášť nebezpečný

Praha – Cestovat o víkendu předcházejícím „dušičkám“ po českých silnicích může být obzvlášť nebezpečné. Podle policejních statistik je víkend před Památkou zesnulých každoročně jeden z nejtragičtějších. Letos navíc řidiče ohrozí zimní počasí, meteorologové očekávají sněžení a náledí.

Za zvýšeným počtem dopravních nehod o dušičkových víkendech stojí podle policejní mluvčí Dagmar Bednarčíkové intenzivní provoz, ve kterém je více tzv. „svátečních“ řidičů než obvykle. „Ti mají menší zkušenost s řízením vozu a mohou svým chováním na silnicích omezit motoristickou veřejnost,“ upozornila mluvčí Bednarčíková. K tomu ještě přispívá počasí, které na konci října k motoristům obvykle nebývá přívětivé.

Jinak tomu pravděpodobně nebude ani letos. Meteorologové očekávají chladný víkend, především na horách může i sněžit. „K těmto komplikacím by řidiči měli přistoupit jednak, že budou mít připravené auto, jednak že budou obezřetní, budou sledovat aktuální dopravní zpravodajství, předpověď počasí a samozřejmě musí podmínkám na silnici přizpůsobit styl jízdy a také rychlost,“ zdůraznila Dagmar Bednarčíková. Policisté podle ní ale neplánují žádnou rozsáhlou akci, ačkoli by se na silnicích mělo objevit více hlídek než obvykle.

V posledních letech jsou statistiky víkendů před Památkou zesnulých poměrně příznivé. Loni, kdy byl víkend prodloužen díky svátku 28. října, který připadl na pátek, zemřelo od čtvrtka do pondělí na silnicích devět lidí, ve čtvrtek sice přišli o život hned čtyři lidé, neděle se naopak obešla bez obětí. V roce 2010 zemřelo v témže období (čtvrtek až pondělí) patnáct lidí, o rok dříve třináct lidí. Letos jsou zatím k dispozici čtvrteční statistiky, kdy zahynul při nehodách jeden člověk.

Komu se nechce zdlouhavě připravovat auto nebo cestovat po přeplněných silnicích, může zkusit štěstí na železnici. Dálkoví dopravci posílí své spoje. Přesto jsou nedělní spoje Regiojetu už vyprodané a v sobotních místa rychle ubývají. Podobná komplikace nastane u drážních spojů SC Pendolino. České dráhy ale upozornily, že jiné spoje na hlavních tratích posílí, během víkendu přibude díky dodatečným vozům asi 6 500 míst k sezení. „Například spoje z Ostravska, Valašska, ale například také linky mezi Prahou a Brnem a Brnem a Ostravskem,“ shrnul mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Počasí by podle něj nemělo železniční dopravu vážně postihnout.

Rozhovor s D. Bednarčíkovou a P. Šťáhlavským (zdroj: ČT24)