„Věčná ruina“ Šutka je dostavěna, otevře se v prosinci

Praha – Plavecký bazén Šutka, jehož opuštěné torzo dvě desítky let „zdobilo“ pomezí pražské Troje, Kobylis a Bohnic, je hotov. V prosinci se otevře plavcům, nabídne jim akvapark se skluzavkami a tobogány, saunu a především padesátimetrový bazén – po Podolí a Edenu teprve třetí v Praze. Město za dostavbu Šutky zaplatilo 748 milionů korun. Vše hradí ze svého a bazén bude nadále splácet.

Přesný termín otevření bazénu Šutka plovací veřejnosti ještě není znám, má se tak stát v prvních třech prosincových týdnech. „Můžeme slíbit, že otevřeme do Vánoc,“ řekl zatím Pavel Borovička, ředitel městské firmy Trade Centre Praha, která bude areál provozovat. Město prostřednictvím své společnosti chce bazén provozovat první dva roky, potom bude hledat soukromého nájemce.

Šutka se bude od jiných nových pražských plaveckých areálů lišit především délkou bazénu. Padesát metrů mohou bez přerušení zatím překonat plavci pouze v podolském stadionu z 60. let a dále na Slavii, kde však „padesátka“ není krytá. Šutka tak může být zajímavá pro pořadatele plaveckých soutěží. Voda v bazénech se bude čistit především pomocí UV lamp, částečně také chlorací.

Základní hodinové vstupné bude činit 125 korun. Kapacita areálu, který je bezbariérový, je podle Borovičky 900 lidí, v šatnách budou moci využít zhruba 1 000 skříněk. Parkoviště vytvořené v Čimické ulici má kapacitu 270 míst.

Bazén ale nebude vše, areál byl vytvořen jako hybrid mezi klasickým plaveckým bazénem a zábavním akvaparkem, proto kromě dlouhého bazénu nabídne také skluzavky a tobogány, saunu nebo dětský bazén s vlastním vstupem a šatnami. Další část zůstane veřejnosti zatím uzavřena, postupně v ní vznikne občerstvení, posilovna, wellness, bowling a venkovní brouzdaliště. „Další prostory se otevřou v další etapě v příštím roce,“ upřesnil Pavel Borovička.

Stavba plaveckého areálu Šutka začala již v roce 1987. Brzy se ale práce zastavily, přišly spory o pozemky – po revoluci byly navráceny původním majitelům a město je odkoupilo až v roce 2007. Na podzim 2010 začala dostavba bazénu. V mezidobí – tedy téměř čtvrt století – tak stála v křoví na Velké Skále opuštěná hrubá stavba.