Látkou, která vytekla do Labe, byl zřejmě rostlinný olej

Hřensko (Děčínsko)/Ústí nad Labem - Látka, která v pondělí znečistila Labe a zaměstnala hasiče, je zřejmě rostlinný olej. Uvedl to Jindřich Zídek z vedení Povodí Labe. Podle něj to znamená, že únik nebyl zásadně nebezpečný. Látka vytekla zřejmě z kanalizační vpusti pod Mariánskou skalou v Ústí a vytvořila na hladině až sedmikilometrovou skvrnu. Její část zachytili hasiči na nornou stěnu u Hřenska a už druhým dnem ji odstraňují. Po dnešku by ale zřejmě už měli skončit. Malá část skvrny se zřejmě dostala i do Německa.

Šedá skvrna se na Labi objevila v pondělí dopoledne, rozšířila se až na sedm kilometrů délky a třicet metrů šířky. Dalšímu šíření u Hřenska bránila norná stěna. Hasiči skvrnu několikrát denně posypávají sorbentem a snaží se vzniklou směs z hladiny sesbírat. Podle Zídka to zopakují ještě jednou dnes odpoledne, pak by ale měl zásah skončit. I díky tomu, že už jsou známy výsledky laboratorního rozboru a nejde o nic výrazně nebezpečného.

„Zatím nasbírali tak deset litrů té samotné hmoty, výtěžnost je hodně malá. Nejde o ropnou látku, nýbrž o tuk a ještě konkrétněji zřejmě o nějaký rostlinný olej,“ řekl Zídek. Až 90 procent látky se podle Zídka cestou zachytilo na březích, zbytek ale ani norná stěna nezachytila stoprocentně, a tak se zbytky dostaly asi až do Německa.

Jedna hypotéza hovořila o tom, že do Labe se mohly dostat zbytky po kafilerním tuku, který vytekl pod Mariánskou skalou vloni v červnu z převrácené cisterny, druhá zase o úniku z jímky. Látku potom do Labe donesla voda z podzimních dešťů.

Únik podle Povodí Labe patřil nejspíš k těm středně těžkým. „Nejdůležitější je najít zdroj a zastavit ho, to se podařilo, viníka bude ale o dost těžší najít,“ řekl už dříve Zídek. Situaci by prý hodně pomohlo, kdyby se podařilo dotáhnout plány na stavbu stabilní norné stěny u Hřenska. Projekt za zhruba 30 milionů korun se připravuje a měl by podobné látky zachytávat ještě účinněji.

Znečištění hasiči dnes řešili i na Svitavě v Letovicích

Pro změnu ropná skvrna se dnes objevila na řece Svitavě v Letovicích na Blanensku. Táhne se v délce 400 metrů. Hasiči už položili do řeky norné stěny, a snaží se tak zabránit dalšímu úniku látky z kanalizace. Látku zasypávají sorbentem a následně ho odebírají.

Olejová látka pravděpodobně unikla z některého z blízkých podniků. Podle hasičů není ohrožení nijak velké a situaci mají plně pod kontrolou. „Přesné místo úniku jsme zatím nezjistili,“ řekl velitel hasičského zásahu Michal Černý a doplnil, že skvrna už se dále nešíří. „Odebrali jsme také vzorky, které pošleme do chemické laboratoře na rozbor,“ dodal Černý s tím, že únik zatím nezpůsobil úhyn ryb ani dalších živočichů.