Jižní Morava proti rušení lůžek. Ministerstvo jí stvrdilo síť nemocnic

Brno/Praha - Páteřní zdravotnickou síť v Jihomoravském kraji bude kromě brněnských zařízení tvořit osm dalších nemocnic včetně těch v Břeclavi, Kyjově a ve Znojmě. Zde se přitom měla podle plánů pojišťoven původně mnohá lůžková oddělení utlumit či rušit. Na zařazení těchto nemocnic jihomoravské páteřní sítě se dnes shodl tamní hejtman Michal Hašek s ministrem zdravotnictvím a šéfy VZP a svazu zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven.

Všem nemocnicím v Česku končí ke konci roku smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Ty se chystají novými dohodami nemocniční síť upravit. V příštích letech by se mělo zrušit v Česku 6 000 akutních lůžek. V Jihomoravském kraji se jich má seškrtat podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) kolem 560.

Podpisem memoranda se zástupci zmíněných úřadů si však kraj dnes pojistil budoucí fungování nemocnic ve Znojmě, Břeclavi, Kyjově, Vyškově, Boskovicích, Blansku, Hodoníně a Hustopečích. Všechny dostanou od pojišťoven smlouvy na příštích pět let, uvedl Hašek. Kraji se tak podařilo zvrátit plány na redukci lůžek v jednotlivých nemocnicích.

S čím pojišťovny původně počítaly?

  • Akutní lůžková péče v Hustopečích se měla v příštím roce úplně utlumit. Podle memoranda tam zůstane nejméně do konce roku 2017 lůžková interna a chirurgie.
  • Se znojemskou, břeclavskou a kyjovskou nemocnicí zamýšlely pojišťovny uzavřít střednědobou smlouvu, tedy na tři roky. Výrazně se měla podle dosavadních záměrů změnit podoba zařízení. Nemocnice ve Znojmě měla původně jistých jen osm z 21 oddělení, příštích pět let bude poskytovat lůžkovou péči v 17.
  • Břeclavská nemocnice měla jistých pět ze 17 oddělení, bude jich po pět let určitě fungovat 13. V Kyjově zůstane i do budoucna 15 oddělení.

Hašek řekl, že pro kraj bylo nepředstavitelné, aby nemocnice v Kyjově, Břeclavi a Znojmě dostaly jen střednědobou smlouvu. Dlouhodobé smlouvy prý nevylučují v příštích pěti letech případnou přeměnu. Dodal, že se nyní nejednalo o počtu lůžek v nemocnicích, ale o jejich odděleních a oborech. Je prý „časová náhoda“, že se memorandum podepsalo zrovna v době, kdy pojišťovny plánují změny v nemocniční síti a chystají nové smlouvy.

Michal Hašek:

„Podařilo se zachovat krajské nemocnice. O tom, jakou péči budou poskytovat, se samozřejmě povedou další jednání.“

Jednání o podobě jihomoravského zdravotnictví trvala skoro dva roky. První memorandum kraj, ministerstvo a pojišťovny podepsaly už před víc než rokem. Podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavla Horáka je nyní výsledkem dohoda o tom, která zařízení jsou páteřní a která doplňková. „Není to nějaké handrkování o počtu lůžek a jednotlivých oddělení, ale o koncepci zdravotní sítě,“ uvedl Horák. Také podle něj se bude ještě jednat o tom, „jakým způsobem“ se bude péče v jednotlivých odděleních poskytovat. Zmínil jednodenní chirurgii a vyšetřování bez delších hospitalizací.

TK ministerstva zdravotnictví a JM kraje (zdroj: ČT24)