Na Liberecku hoří odpad dovezený z Německa

Bulovka (Liberecko) – Skládka odpadu dovezeného z Německa do Arnoltic u Bulovky na Liberecku hoří. Požár potrvá až tři dny. Na místě sice zasahují hasiči, kteří oheň lokalizovali, ale tuny textilu chtějí nechat vyhořet.

Až tři tisíce tun odpadu byly uschovány v plechové hale a jejím okolí v bývalém areálu zemědělského podniku. „Oheň vypukl před 16:00, bylo to hrozně rychlé,“ řekla starostka Bulovky Romana Šidlová.

Protože se hasiči rozhodli požár nelikvidovat a čekají, než odpad shoří, bude z Arnoltic stoupat dým ještě dva až tři dny. Kouř z požáru ale zatím podle starostky v obci problémy nepůsobí. „Jde to nahoru, přesto doporučíme lidem, aby nevětrali ani v příštích dnech,“ poznamenala starostka Šidlová.

Česká inspekce životního prostředí používala na hrozbu požáru skládky u Arnoltic už před třemi lety. Frima Nisa Recycling, která odpad přivezla, dostala pokuty, ale starý textil v areálu zůstal. Inspekce na firmu podala i trestní oznámení, policie take případ odložila. „Třeba se to teď změní,“ dodala inspektorka Danuše Hráská.

Na skládky odpadu dovezeného na Frýdlantsko z Německa upozornili lidé už v roce 2005. Inspektoři životního prostředí objevili na několika místech 3 062 tun plastů a 5 375 tun textilu většinou v soukromých skladech v bývalých zemědělských areálech. Na Liberecku likvidovali hasiči požár uskladněného odpadu také v červenci 2007. V Dolní Řasnici ho tehdy zapálil neznámý žhář, další skládka hořela o dva roky později v nedalekých Černousích.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)