Úspěch: Nosorožcům se v Keni daří

Dvůr Králové nad Labem - Čtyři severní bílí nosorožci, kteří byli v prosinci 2009 převezeni z dvorské zoo do keňské rezervace Ol Pejeta, se v Africe velmi dobře adaptovali. Informovala o tom ředitelka dvorské zoo Dana Holečková. Ta se v Keni zúčastnila jednání výboru, který řídí projekt na záchranu severního bílého nosorožce. Samicím se v zajetí nedařilo zabřeznout, v přirozeném prostředí je naděje větší.

„Dojmy z Keni jsou úžasné, zvířata se výborně adaptovala, daří se jim a z toho mám velkou radost,“ prohlásila Holečková. Pravidelně odebírané vzorky trusu prokázaly, že samice Fatu cykluje. „Další vzorky jsme teď přivezli s sebou, tento týden budou poslány do odborné laboratoře ve Vídni a do čtrnácti dnů budeme mít výsledky,“ uvedla ředitelka.

Ošetřovatelé u samice Fatu a samce Suniho pozorují sexuální zájem a zřejmě i páření. „To je velmi dobrá zpráva a očekává se, že by mohla přinést ovoce,“ uvedla ředitelka.

Rozhovor s Danou Holečkovou (zdroj: ČT24)

Nosorožci Suni a Fatu dosud žijí v přírodním výběhu o rozloze osmi hektarů, který by se měl rozšířit. Samec Súdán a samice Nájin spolu od začátku května žijí ve výběhu o rozloze 300 hektarů, ve kterém jsou umístěni také jižní bílí nosorožci. „Soužití je velmi dobré, stejně jako podmínky pro život a rozmnožování, nosorožci potřebují však dostatek času, a my věříme, že se brzy dočkáme ještě lepších zpráv,“ uvedla Holečková. Nosorožci bývají březí téměř 500 dní.

Dana Holečková, ředitelka dvorské zoo:

„V zajetí neumíme nastolit ty správné sociální a teritoriální vazby. V Africe teď žijí stejně jako jejich divocí kolegové a vazby se nastolí samy, přirozeně. Vliv může mít i výživa.“

Samci nosorožce bílého Súdán a Suni a samice Nájin a Fatu mají pomoci zachránit tento vzácný druh nosorožce. Zoologové věří tomu, že v přirozeném prostředí v Africe by se hormonální hladina samic mohla vrátit na normální úroveň, a tudíž by mohly zabřeznout. V zajetí se to nedařilo.

V zajetí žijí kromě čtveřice dvorských nosorožců v Keni další dva ve dvorské zoo a ještě samec a samice v americkém San Diegu. Podle neověřených informací v Súdánu odborníci objevili tři jedince: samce, samici a mládě.

Nosorožci v Keni
Zdroj: ČT24