Audit ROP Střední Čechy asi bude až v příštím roce

Praha – V Regionálním operačním programu Střední Čechy dosud neproběhl audit, který by mohl vést k obnovení tzv. certifikace a tím i proplácení evropských peněz. Podle ředitele úřadu středočeské Regionální rady Tomáše Novotného už ministerstvo financí nestihne audit provést do konce roku. Ministr financí Miroslav Kalousek je ale přesvědčen, že urychlení auditu by nic nezměnilo – očekává, že výsledek kontroly nebude k operačnímu programu příznivý.

Úřad Regionální rady se snažil přimět ministerstvo financí, aby provedlo audit nařízený Evropskou komisí co nejrychleji. Středočeský ROP má pozastavenou certifikaci od jara, kdy vypukla aféra spojená s tehdejším hejtmanem Davidem Rathem. Kontrola má prověřit, zda operační program nepodpořil příliš mnoho podezřelých projektů. Ministerstvo však teprve nyní končí tendr na firmu, která audit provede. „Ministerstvo financí výběrové řízení urychlilo. Práce budou organizovány tak, aby byly kompletní výsledky auditů předány Evropské komisi dle jejího požadavku do konce dubna 2013,“ upozornil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Vedení Středočeského kraje se již před podzimními volbami snažilo dotlačit ministerstvo k co nejrychlejší kontrole. „Nemáme čas, my musíme ukázat Evropě, že jsme pružní, rychlí a že se u nás nechybuje,“ uvedla tehdejší hejtmanka Zuzana Moravčíková. Nyní již je dotační úřad přesvědčen, že audit neproběhne před koncem letošního roku.

Šéf dotačního úřadu Tomáš Novotný věří, že audit bude úspěšný a Regionální operační program opět bude dostávat evropské peníze. „Máme v českém kontextu jeden z nejpřísnějších kontrolních mechanismů a Evropská komise to ví. Takže jsme přesvědčeni, že ten nález podobně jako nález Nejvyššího kontrolního úřadu bude nízký a nepovede k žádné plošné korekci,“ odkázal Novotný na nedávnou kontrolu NKÚ.

Kontroloři tehdy nalezli chyby u některých projektů. Ředitel Úřadu Regionální rady uvedl, že šlo o mizivé procento případů, zatímco zástupci NKÚ hovořili o významných pochybeních. Ve vzorku kontrolovaném NKÚ bylo podle Novotného chybně vyplaceno 7,6 milionu korun, což představuje 1,4 procenta z projektů za 545,1 milionu korun. EU toleruje chybovost do dvou procent. „Podobný nález na úrovni auditu ministerstva financí by znamenal, že ROP Střední Čechy má minimální chybovost,“ předpokládá Novotný.