Praha sníží investice o pětinu, na dluhy půjde miliarda

Praha – Investiční výdaje sníží Praha v příštím roce o pětinu. Návrh rozpočtu, který naopak počítá s drobným růstem běžných výdajů, schválila městská rada. Projde-li také zastupitelstvem, bude město napřesrok hospodařit s 43,7 miliardami korun. Částka bude podobná jako letos, ale město dá téměř miliardu na dluhovou službu.

Návrh nového městského rozpočtu počítá s 34,9 miliardami korun na běžné výdaje, 7,8 miliardy korun půjde na investice a 995 milionů na dluhovou službu. Investice tak proti letošnímu rozpočtu klesnou zhruba o 2 miliardy, běžné výdaje se zvýší o miliardu. Nejvíce městských peněz půjde stejně jako v minulých letech na velké strategické akce, zejména dostavbu tunelového komplexu Blanka. Konkrétní rozdělení kapitálových výdajů ale město dosud nezveřejnilo.

Hlavní město také znovu sníží dotace, které dostávají městské části. Velkým městským částem dotace poklesnou zhruba o 6 až 17 milionů korun.

Omezení investic už přivolalo kritiku. Například sdružení Auto*mat tvrdí, že město nedá příští rok na rozvoj cyklistické dopravy ani korunu. Zástupkyně ředitele pražského magistrátu Zdena Javornická však již dříve upozornila, že je nutné výdaje omezit. „Jestliže městu klesají daně, toto procento se musí projevit i ve snížení výdajů,“ řekla.