Plzeňský náměstek foťák neukradl, rozhodl soud

Plzeň – Náměstek plzeňského primátora Petr Rund (ODS) není vinen krádeží fotooaparátu, rozhodl soud. Podle obžaloby měl náměstek sebrat foťák aktivistovi Jakubu Jahlovi, který před magistrátem rozdával letáky, kterými kritizoval Rundovu činnost. Soudkyně ale konstatovala, že nejsou důkazy, že by Rund skutečně přístroj ukradl. Zpochybnila potom důvěryhodnost aktivisty Jahla, mimo jiné proto, že na Facebooku zveřejnil část spisu. Rozsudek zatím není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na případné odvolání.

Co se 20. prosince před plzeňskou radnicí stalo, musel soud zjistit z výpovědí účastníků incidentu. Neexistuje totiž žádný průkazný kamerový záznam. Aktivisté Jakub Jahl a Václav Rais tvrdili, že když rozdávali letáky, objevil se náměstek Rund, vzal jim fotoaparát a odjel s ním. Petr Rund to popřel, do protokolu uvedl, že nic z toho, co je mu kladeno za vinu, není pravda, a naopak se sám tehdy stal terčem útoků aktivistů.

Samosoudkyně Bohdana Kučerová nakonec primátorského náměstka obvinění zprostila. V situaci, kdy musela srovnávat výpovědi svědků, se jim méně líbily ty Jahlovy a Raisovy. Upozornila, že se lišily, každý jinak popsal, co se stalo i způsob, kterým Jahl držel fotoaparát. „Soud se musel zabývat věrohodností svědků,“ uvedla soudkyně.

Jahla označila Kučerová za osobu, která nerespektuje předpisy, figuruje v přestupkových řízeních, stál za heslem „odstraňte zkorumpované politiky“, na Facebooku zveřejnil část spisu, tedy i soukromá data ze života politika a další.

Aktivista výsledek očekával, Rundův obhájce uvažuje o stížnosti

Třiadvacetiletý aktivista, který podal trestní oznámení, řekl, že výsledek soudu očekával. „Málokdy se člověk dovolá nějaké spravedlnosti, zvlášť v takovémto případě s politikem. Nešlo to ale neoznámit, to by bylo hloupý,“ uvedl.

Samotný Petr Rund potom řekl, že za celou kauzou vidí politický boj. „Za ten rok jsem dostal několik jmen a několik indicií, kdo za tím je. Nevyznívá to jako sólo akce dvou studentů,“ uvedl. Kritizoval také, že soud, který se týkal fotoaparátu, se táhl 12 měsíců. „Není možné, aby se něco takového v normálně fungujícím státě stávalo. Jsem ale rád, že se pravda ukázala a soud vyhodnotil to celé jako nesmysl,“ dodal.

Právní zástupce primátorského náměstka Libor Michalec je přesvědčen, že případ byl veden nestandardně, zvažuje proto, že podá stížnost na činnost policie a státního zastupitelství. Stejně jako soudkyně se obhájce také podivil, že zatímco Jahlovo oznámení kvůli údajné krádeži fotooparátu došlo až k soudu, druhým oznámením, které podal aktivista Rais, jehož měl náměstek Rund napadnout, se policie nezabývala.

Kvůli případným námitkám z podjatosti případ řešila tachovská policie a dozorovalo děčínské státní zastupitelství. Vrchní soud v Praze pak případ poslal k plzeňskému soudu.