Slatiňanský zámek přichází kvůli vandalům o plot

Slatiňany (Chrudimsko) – Nájezdům zlodějů a vandalů čelí zámecký park ve Slatiňanech na Chrudimsku. Naposledy v areálu poničili a ukradli historické pískovcové sloupy, které tvoří součást oplocení. Podle památkářů jde o škodu na historickém díle vytvořeném ještě za knížete Auersperga.

Ručně opracované pískovcové sloupy z 19. století přečkaly časy knížecí rodiny i víc než století, kdy s panstvím patřily dalším majitelům. Teď si však oplocení u národní kulturní památky vyhlédli zloději – pískovcové sloupy v zadní části parku někdo násilně porazil a jednotlivé kameny naložil a odvezl. „Je to asi rok zpátky, kdy nám zmizely dva pískovcové sloupy plus oplocení. Teď bohužel chybí zase další kusy,“ uvedl kastelán slatiňanského zámku Jaroslav Bušta.

Díry v plotě správci památky jen provizorně označili, více nemohli udělat, protože na kompletní opravy sloupů nejsou peníze. Krádež nahlásili policistům. „Jedná se o čtyři kvádry a dvě obdélníkové stříšky. Pachateli skutku hrozí až dva roky odnětí svobody,“ sdělil policejní mluvčí Jiří Tesař.

Zloději a vandalové se na slatiňanský zámek vydávají často. Sprejem tu někdo poničil kapličku, vloni pak hořela zmenšenina venkovského stavení, které kdysi sloužilo k výchově dětí. „Park je přístupný veřejnosti, tím pádem se tomu dá těžko zabránit,“ poznamenal památkář Ota Minařík. O tom, kde skončí pískovcové sloupy, se vedou jen dohady. Správa zatím přemýšlí, co bude dál. Je možné, že dosud přístupný park bude zavírat.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)