Smog v Čechách sice ustoupil, jeho vlivem ale umírá ročně více lidí

Kladno/Ostrava – V nelichotivém žebříčku míst s nejvíce znečištěným vzduchem se vedle severní Moravy do dnešního rána držela i stanice v Kladně-Švermově. Oproti včerejšku sice smog ve Středočeském kraji ustoupil, Švermov ale stále hlásí nadlimitní hodnoty prachovým částic. Včera zde dokonce naměřili hodnoty typické pro Ostravsko a Karvinsko. Pro regiony Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko meteorologové odvolali smogovou situaci vyhlášenou před týdnem. Podle Státního zdravotního ústavu přitom mají pravidelné prachové mraky i vážné následky – loni prý kvůli škodlivému ovzduší předčasně zemřelo na 6 400 osob – tedy dvakrát více než v roce 2008. Informovaly o tom Lidové noviny.

Zatažené nebe a hodnoty prachu několikanásobně nad limity jsou každoročním jevem, který dobře znají lidé na severu Moravy. Čím dál častěji se ale se smogem musí potýkat i další města a regiony v zemi. Podle Státního zdravotního ústavu je situace nebezpečnější, než se dosud uvádělo.

Švermov na Kladensku v současnosti uvádí 140 mikrogramů na metr krychlový, což je hodnota odpovídající místům na Ostravsku a Karvinsku. Proto se v aktuálním seznamu koncentrace znečištění vydaném ČHMÚ řadí kladenský Švermov hned za ostravské obvody Zábřeh a Fifejdy nebo Český Těšín.

Špatný vzduch každoročně způsobí smrt stále většímu množství lidí. Prachové částice totiž účinněji odchytávají jedovaté látky, které se ve větším množství dostávají z plic k srdci. Ke zlepšení podmínek přitom v nejbližších letech zřejmě nedojde. „Stoupá doprava. Navíc se lidé vracejí od drahého plynu k levnějším palivům,“ cituje deník Josefa Kedera z Českého hydrometeorologického ústavu.

Právě na znečištění auty nejčastěji upozorňují ekologové, i když nechvalně proslulé ovzduší na Ostravsku nejvíce znečišťují průmyslové továrny. Nemalou část z nich přitom tvoří firmy na polské straně. Snahy o jejich regulaci v minulosti moc nepomáhaly, a proto ministr životního prostředí Tomáš Chalupa uzavřel s polským protějškem memorandum o vzájemném informování a užším informování ohledně znečištění a regulací. K dohodě ale došlo teprve v loňském roce.  

Memorandum je důležitým závazkem, díky kterému mohou monitorovací stanice získávat údaje o zdrojích škodlivého prachu. V budoucnu by se tak například mohly vyrovnat limity pro obě země. V současnosti totiž v Polsku platí mnohem benevolentnější hodnoty pro vyhlášení smogové situace. Monitorovací síť by měla být plně funkční v příštím roce, připomněly LN.

Smog ve středních Čechách postupně klesá (zdroj: ČT24)