Další škole na Praze 5 hrozí zánik

Praha - Praha 5 se po roce chystá zlikvidovat v pořadí už druhou školu pro sociálně znevýhodněné děti, a zdá se, že tak chce učinit v maximální tichosti. Zatímco rodiče a učitelský sbor školy Grafická podepisují petici za zachování unikátní výuky, radní o osudu školy mlží. Se zákazem přijímat děti do prvních i vyšších ročníků podle nich přišlo vedení školy.

Další fungování základní školy Grafická na Smíchově, kterou navštěvují hlavně romské děti, je nejasné. Škola je naplněná jen z poloviny. Učitelé se díky tomu žákům víc věnují a výsledky ocenila i školní inspekce. Jenže městská část musí šetřit, a tak je letošní rok pro školu možná tím posledním. „Dostala zákaz příjímání dětí do 1. třídy,“ uvedla matka jednoho z žáků.

Radní pro školství se rozhovoru na kameru vyhýbá. To, že by jeho odbor vydal zákaz nabírat nové žáky, popírá. „Zrušení zápisu nemůžeme škole nařídit. 13. listopadu vzala rada MČ pouze na vědomí, že tak škola učinila, a to sama a dobrovolně,“ uvedl radní MČ Praha 5 Michal Šesták.

Loni se smíchovská radnice zbavila podobně zaměřené školy v Plzeňské ulici. Odvolaná ředitelka podle svých slov tehdy čelila nátlaku a šikaně ze strany úřadu. Jak uvádí, byla například donucena dát výpovědi zaměstnancům, ačkoliv to měla udělat nástupnická organizace. „Bylo mi řečeno, že pokud nedám výpovědi všem svým zaměstnancům, jak mi bylo nařízeno, že mi dají všechno k úhradě,“ uvedla Irena Prokopová, odvolaná ředitelka.

Z intrik a podpásovek má obavy i ředitelka školy Grafická Ivana Rosová. „Hlavně se bojím, aby se to nepromítlo na dětech. Ty jsou v celém tomto případu úplně ti nejdůležitější, a obzvlášť, když jsou tak ohrožené jako romské děti,“ uvedla. Rodiče a učitelé teď sbírají podpisy pod petici za záchranu školy, kterou se chystají předat zastupitelům.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)