Zloděj-akrobat kradl na 40 místech

Prostějov – Ze čtyř desítek vloupání do restaurací či prodejen podezírají prostějovští kriminalisté sedmadvacetiletého muže, kterého zadrželi. K činům se přiznal, vyšetřovatelé si ale nejsou jisti, zda je počet konečný. Zloděj při vloupáních prováděl nebezpečné kousky, překonával třímetrové zdi a prolézal malými okénky.

Muže policie podezírá, že se vloupal nejméně do 40 míst v Prostějově, Bedihošti, Čechovicích či Výšovicích. Zaměřoval se na restaurace, bary, motoresty, stánky s občerstvením, vloupal se prý i do rozestavěného domu nebo do centra sociálních služeb, některá místa vykradl opakovaně. Kradl, protože potřeboval peníze, jsou přesvědčeni kriminalisté. „Byl to pachatel, který byl bez prostředků, pohyboval se v bezprostřední blízkosti Prostějova, kam se dostal pěšky. Příležitostně užíval drogy,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Novák. „Jde o polobezdomovce, z velké části přespával pod balkony nebo nocoval v levných ubytovnách a penzionech,“ dodal.

Při některých vloupáních měl podezřelý předvést pozoruhodné výkony. Dovnitř zpravidla pronikal větracím okénkem. „Bylo to okénko, u kterého mě nenapadlo, že by se jím někdo protáhl. Musel přitom skočit po hlavě dolů do dvoumetrové hloubky,“ popsal majitel vykradené restaurace Eugen Kudláček, jak zloděj pronikl dovnitř. Podle prostějovské policejní mluvčí Ireny Urbánkové musel muž překonávat zdi vysoké až tři metry. „Při zadržení měl na hlavě výrazný hematom. Přiznal se, že když se z jednoho z objektů dostával, spadl zhruba z 2,5 metru dolů na beton,“ přiblížil mluvčí Novák.

Podezřelý muž byl už v minulosti za majetkovou trestnou činnost trestán, jen letos ho soud odsoudil dvakrát k podmíněnému trestu. Nyní je v olomoucké vazební věznici, hrozí mu až pět let vězení.

Telefonát Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)