Burza energií: Univerzita v Olomouci ušetří za dva roky 21 milionů

Olomouc - Univerzita Palackého v Olomouci ušetří za následující dva roky 21 milionů korun za elektřinu a zemní plyn. Škole letos vyprší smlouvy na dodávky energií. Vedení se proto rozhodlo hledat úspory na komoditní burze. Podobnou cestou se letos vydal i tamní magistrát. Už před rokem na ní nakupoval také krajský úřad. Na kladenské komoditní burze nakupují energie třeba i ministerstva nebo další krajské úřady. Letos už se na ní protočily více než 3 miliardy korun.

Univerzita nakoupila energie pro fakulty, studentské koleje nebo sportoviště. Dosud platila za elektřinu a plyn každý rok zhruba padesát milionů korun. „Počítali jsme s tím, že k nějaké úspoře dojde, ale v tom množství na roky 2013 a 2014 že bychom ušetřili až 21 milionů korun, to jsme opravdu nečekali,“ uvedl vedoucí oddělení komunikace Radek Palaščák.

Elektřinu na burze nakoupil pro následující rok poprvé i olomoucký magistrát. Město za ni ročně zaplatí zhruba 20 milionů korun. Díky komoditní burze ušetří dva miliony. Úspory přivedly před rokem na burzu také krajský úřad, který energie nakupuje i pro 170 příspěvkových organizací. „Letošní rok jsme předpokládali náklady 105 milionů korun, podařilo se nám získat cenu 100 milionů korun,“ řekl mluvčí krajského úřadu Ivo Heger.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)