Policie pochytala mezinárodní gang vyděračů

Zlín/Bratislava - Pětice mužů z České republiky a ze Slovenska, která ve Zlínském kraji vydírala místní podnikatele, skončila na policii. Podle deníku Mladá fronta DNES gang, který přišel na Moravu ze slovenského Pováží, řádil několik měsíců a po majitelích barů a diskoték požadoval výpalné. Hlavní organizátor, třiatřicetiletý Slovák, je ve vazbě, o ostatních se rozhoduje. Kriminalisté muže podezírají ze 17 skutků.

Policie obviněné zadržela v úterý brzy ráno ve stejnou chvíli na pěti místech Zlínského kraje, například ve Zlíně nebo na Vsetínsku. „Skupinka mužů se podle všeho chystala na další svou akci. Mezi vybavením se v jejich vozech našly také policejní nášivky, nejrůznější druhy zbraní a vysílačky,“ uvedla krajská policejní mluvčí Jana Macalíková.

Policie zadržené muže obvinila z několika závažných zločinů. „Od května tohoto roku se na území České republiky, zejména Zlínského kraje, dopustili celkem sedmnácti skutků,“ přiblížila Macalíková. Vyděrači po poškozených údajně žádali 11 milionů korun. „Je ale možné, že obětí je víc, proto je žádáme, aby se policii přihlásili,“ doplnila Macalíková. Zlínští podnikatelé v pohostinství odmítli vyděračům výpalné za údajnou „ochranu a klid“ poskytnout. Reakce gangsterů byla ostrá. Jeden z podnikatelů údajně našel auto prostřílené brokovnicí a zlínské diskotéky začaly dostávat pravidelné víkendové anonymní telefonáty, že je v podniku bomba.

  • Gang vydíral podnikatele zdroj: Policie ČR
  • Gang vydíral podnikatele zdroj: Policie ČR

Hlavní představitel zadržené skupiny patří podle slovenských médií k nejsilnějším postavám podsvětí na západě Slovenska. „Dával ostatním úkoly, aby sledovali celé rodiny podnikatelů, aby ho podrobně informovali o jejich zvycích, o tom, kde se zdržují, jaký mají majetek a podobně. Získaných informací pak využíval v komunikaci s podnikateli. Hlavní pachatel si dokonce v České republice založil firmu, prostřednictvím které chtěl částečně legalizovat zisky z uvedeného trestného jednání. Firma se měla zabývat službami, zejména vymáháním pohledávek,“ dodala Macalíková.

Vůdci gangu hrozí na Slovensku až doživotí

Na Slovensku je hlavní vůdce gangu podezřelý kromě jiného z účasti na podpalování aut, ničení majetku kaváren nebo vydírání podnikatele, od kterého spolu s kumpány údajně pod hrozbou likvidace požadoval peníze. Za to mu hrozí doživotí. Na Slovensku byl muž ve vazbě, odkud se před rokem dostal na svobodu. Podle soudu se tak stalo poté, co jeho advokáti využili mezery ve slovenských zákonech a soudci nestihli ve stanovené lhůtě rozhodnout o tom, že obviněný zůstane ve vazbě.

Reportáž Davida Miřejovského a Luboše Dostála (zdroj: ČT24)