Stovky studentů opět demonstrovaly proti komunistům

České Budějovice - Na náměstí v Českých Budějovicích dnes odpoledne studenti opět demonstrovali proti komunistům v krajské radě. Asi čtyři sta lidí dalo najevo svůj nesouhlas s koalicí ČSSD a KSČM. Zopakovali také požadavek, aby hejtman odvolal komunistickou radní pro školství Vítězslavu Baborovou. Demonstrace začala minutou ticha za oběti komunismu. Zpočátku ji narušovali příznivci komunistů. Větší konflikty ale nevznikly. Studenty přišel podpořit například i rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) ale považuje akci za nátlak, se kterým se nehodlá ztotožnit.

„Opakovaně jsem jim nabízel spolupráci a vytvoření pracovní skupiny. Studenti o to nemají zájem, raději chtějí demonstrovat a stávkovat. S touto formou nátlaku se nehodlám ztotožnit,“ uvedl jihočeský hejtman. Se studenty je ale prý připraven se opět setkat a probrat formu možné spolupráce.

Pokud se nic nezmění, proběhne 18. prosince další protest

Student Gymnázia Třeboň a jeden z organizátorů protestu Dominik Hořejší České televizi řekl, že s nimi politici jednat nechtějí. S hejtmanem se podle něj domluvili, že jim pošle volné termíny, kdy by měl na společnou schůzku čas: „Studenti se snáze přizpůsobí.“ Zimola ale zatím nereagoval. „Jsme v rozhovoru, který není zrovna moc příjemný, přesto věříme, že se nám podaří k nějakému jednání znovu dostat… Doufáme, že hejtman Zimola se zamyslí nad tím, co se tady děje a že udělal chybu. Byli bychom velice rádi, kdyby tuto chybu přiznal a nestyděl se za to,“ prohlásil Hořejší. 

Odpůrci komunistů v krajské radě opakují, že proti Baborové jako osobě nic nemají, vadí jim ale její členství v KSČM. „Je to strana, která není legitimní a není stranou demokratickou. Jejich program a to, co se chystají dělat, je zkrátka něco, co bychom neměli připustit, aby se znovu stalo,“ uvedl student z Třeboně.

Podle komunistů je protest legitimní. Vadí jim ale, že studenti naráží na minulost, kterou nezažili, a že Baborové nedali šanci. Zastupitelka je nyní v pracovní nechopnosti. „Tlak na ni je velký, má zdravotní potíže. Žádné změny na základě protestů ale nechystáme,“ uvedl šéf krajské KSČM a poslanec Petr Braný. Baborové podle něj v místě bydliště mimo jiné vyhrožovala čtveřice mužů, policie už je stíhá pro výtržnictví. Studenti proto vyzvali sympatizanty, aby své názory vyjadřovali v mezích slušnosti, od útoků se distancovali.

První demonstrace proběhla 17. listopadu na českobudějovickém náměstí. Stávku vyhlásilo třeboňské gymnázium a postupně se k němu připojily střední školy z Českých Budějovic, Soběslavi, Jindřichova Hradce, Kaplice, Tábora, Prachatic nebo Písku. Petice proti nově jmenované radní už podepsalo přes 11 tisíc lidí. Podle Hořejšího podporuje akci 15 až 20 škol a začínají se ozývat i z jiných krajů.