Zaměstnanci diagnostického ústavu se bouří proti nové ředitelce

Dobřichovice - Petice žádá odvolání ředitelky diagnostického ústavu ve středočeských Dobřichovicích Blanky Hrbkové Hrudkové. Podle zaměstnanců je jejich nová šéfka nekompetentní. Navíc se do funkce dostala přesto, že výběrové řízení vyhrál někdo jiný, bývalý dlouholetý ředitel zařízení Jan Stárka. Petici proti ředitelce už na internetu podepsaly stovky lidí. Ministerstvo školství nařídilo v ústavu hloubkovou kontrolu, její výsledky budou známy během prosince.

Jan Stárka šéfoval diagnostickému ústavu dlouhých 16 let, vyhrál i poslední výběrové řízení. Ředitelem přesto není. „Dostal jsem oficiální dopis z ministerstva školství, že jsem vítězem konkurzního řízení, nicméně do funkce byla jmenována pracovnice ministerstva, která se konkurzu také účastnila,“ říká Stárka.

Podle ministerstva školství Blanka Hrbková Hrudková nahradila Jana Stárku právem. „Nesplňoval jeden ze zákonných předpokladů pro výkon své funkce, to znamená, že neabsolvoval studium pro ředitele škol a školských zařízení,“ tvrdí mluvčí ministerstva Marek Zeman.

Stárka to považuje za pouhou záminku, která ho měla dostat ze hry. „Jsem totiž kritikem některých postupů na ministerstvu,“ poznamenal. Stárkovi v době konání výběrového řízení zbývalo k dokončení kurzu jen pár měsíců. Konkurzní komise to proto za nedostatek nepovažovala. Jenže její názor není pro ministerstvo závazný. „Výstupy konkurzní komise mají pro zřizovatele pouze doporučující charakter,“ brání postup ministerstva Zeman.

  • Jan Stárka zdroj: ČT24
  • Blanka Hrbková Hrudková zdroj: ČT24

Nová ředitelka hned podala na svého předchůdce trestní oznámení. Nelíbilo se jí, jak v ústavu hospodařil, nadlimitní úvazky vedoucích, nadstandardní odměny. „Někteří pracovníci vykonávali práci doma, já se domnívám, že se nekontrolovaly jejich výstupy,“ tvrdí Hrbková Hrudková. Stárka pochybení odmítá.

Proti Hrbkové Hrudkové se postavili i zaměstnanci ústavu, tvrdí, že je nekompetentní. Vadilo jim také, když jim rozeslala upozornění na paragraf, který se týká výpovědi. „Brali jsme to jako zastrašování,“ říká jeden z učitelů Tomáš Václavík. Vznikla i petice, kterou na internetu podepsalo více než 900 lidí.

Současný systém umožňuje ministerstvům výsledky výběrových řízení úplně ignorovat, což dlouhodobě kritizuje organizace Transparency International. „Každý ministr si může nastavit pravidla personální politiky ve svém resortu, jak chce. Považujeme to za jeden z klíčových problémů státní správy,“ říká Radim Bureš z Transparency International. Podle organizace by měla existovat jednotná pravidla pro všechny úřady, pomohlo by i to, kdyby výsledky výběrových řízení byly pro ministerstva závazné.