Obyvatelé Hrčavy se připravují na zimu

Hrčava – Nejvýchodnější obec v republice - Hrčava - se připravuje na zimu. Sníh často způsobí, že je obec i několik dnů odříznutá od svého okolí. Problémy to působí hlavně místní škole. Učitelky, které dojíždějí, se tak někdy za dětmi ani nedostanou.

Vyjet na Hrčavu v zimě není vůbec jednoduché. Desetikilometrová cesta do obce vede hustým lesem a nedá se z ní odbočit, řidiče navíc čeká jedna serpentina za druhou. Silnice je navíc úzká, takže se na ní auta nevyhnou.

Když potom delší dobu sněží, na Hrčavu se nedostane nikdo. Ví to i Lenka Minksová, učitelka ve zdejší malotřídce. „Pokud autobus s námi nedorazil, tak nastal ten problém, že děti tady musely čekat před školou v mrazech,“ vzpomněla. Škola však konečně nalezla řešení. „Zjistili jsme před nedávnem, že se nám tady přistěhovala bývalá paní učitelka, a ta se nám nabídla, že je ochotná zaskočit,“ prozradila ředitelka školy Dagmar Adamová.

Na Hrčavě však nežijí pouze žáci, obec má asi 250 obyvatel, kteří se musí na zimu řádně připravit. „Pečivem nás zásobují dva dodavatelé, jeden nám odmítl prozatím jezdit, že je cesta nesjízdná, takže dneska není, zítra zase bude,“ poukázal majitel obchodu Oldřich Hampel. Poslední velkou sněhovou kalamitu zažila Hrčava loni v únoru. Od okolí byla obec odříznuta několik dnů.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)