Roztylské náměstí odhalilo protiletecký kryt

Praha – Pod dětským hřištěm na pražském Roztylském náměstí objevili dělníci, kteří je opravovali, tajemné podzemní prostory. Ukázalo se, že na místě vznikl během druhé světové války protiletecký kryt. Nečekaně objevená památka Spořilovské zaujala, uvažují o tom, že ji alespoň částečně zpřístupní.

Od roku 1943 se okupované Čechy a Morava stávaly stále častěji cílem bombardování. Ačkoli bomby dopadaly především na průmyslové podniky, které sloužily německé válečné výrobě, začaly vznikat kryty i v rezidenčních čtvrtích. V Praze jich postupně vzniklo přes sto, z roku 1943 je i kryt pod Roztylským náměstím. „Sloužil především pro lidi, kteří se pohybovali na ulicích nebo na náměstí,“ přiblížil Jindřich Vaněk z občanského sdružení Spořilov. Skrývali se do osmdesátimetrové zalamované chodby, stěny a strop byly z betonových panelů.

Důvodem, proč se lidé uchylovali do krytů,  ovšem nebyly spojenecké bomby. Přímý zásah by totiž ani v krytu nepřežili. „Cíl těchto krytů bylo uchránit obyvatelstvo před palbou vlastního protileteckého dělostřelectva,“ poukázal Martin Přibil z Národního technického muzea. Pod zem se mohly schovat až dvě stovky lidí. „Lidé tam seděli velice natěsno namačkaní na lavicích podél stěn,“ popsal Vaněk.

Reportáž Magdalény Trojanové (zdroj: ČT24)

Hned po válce měly kryty zaniknout. Vojáci je nejprve likvidovali odstřelem, ale po neštěstí u Wilsonova nádraží, kde bylo při odstřelu zraněno několik desítek lidí, rozhodli se nepotřebné kryty nadále zasypávat. Tak se „zbavili“ i toho spořilovského. Nakonec se ukázalo, že snaha kryt zničit ho nakonec zachovala, aby mohl být téměř po 70 letech objeven. „Tím, jak byl 60 let zasypaný, tak je ve velice dobré kondici,“ podotkl Jindřich Vaněk.

Občanské sdružení by chtělo kryt zpřístupnit, což se zamlouvá i radnici Prahy 4. „Možná, že se stane, že tam uděláme skleněnou podlahu, aby se lidé mohli dívat,“ navrhl místostarosta Jiří Bodenlos.

Není vyloučeno, že podobný objev jako Spořilovští udělají i obyvatelé jiných čtvrtí. Zasypány byly desítky válečných krytů, o většině se dnes již neví.