Odpad z Arnoltic chce za vlastníka odvézt kraj

Bulovka (Liberecko) – Liberecký kraj chce odvézt odpad z nelegální skládky u Arnoltic na Frýdlantsku. Jejího vlastníka ani dva ničivé požáry nepřivedly k tomu, aby se o svůj majetek začal starat. Většina odpadků zůstává na místě a všichni se bojí, kdy znovu začne hořet. Je to téměř jisté, předchozí dva požáry totiž někdo úmyslně založil.

Po dvou požárech stále zůstává v bývalém zemědělském areálu u Arnoltic netknuto asi 90 procent složeného odpadu – podle záznamů jde nejméně o devět tisíc tun. Liberecký kraj by chtěl odpadky – staré oblečení, plastové odřezky či PET láhve – zlikvidovat. To ale zatím není možné. Odpad nelze odvézt bez souhlasu majitele. Tím je prostřednictvím firmy Nisa Recycling mladý Moldavan, o kterém ale nikdo nic neví. „Nepřebírá poštu, všechno chodí do datových schránek. Všechno je doručováno fikcí, takže nepředpokládám, že by byl v České republice,“ podotkla starostka Bulovky, pod kterou Arnoltice patří, Romana Šidlová.

Kraj vkládá naděje v inspekci životního prostředí a policii. Kdyby totiž z nelegální skládky hrozilo znečištění, její odvezení by bylo možné. Vedení Libereckého kraje věří, že v příštím roce bude moci odpadky vystěhovat. V plánu je vyklidit budovy, odvézt odpad na skládku na jiném vhodném místě, rekultivovat ji a část odpadků využít jako průmyslové palivo. „Skládka by sloužila jenom za tímto účelem, k ničemu jinému by nesloužila,“ zdůraznil náměstek hejtmana Josef Jadrný.

Náklady na likvidaci odpadků odhaduje kraj na 25 milionů korun. Že by pomohl jejich majitel, nikdo neočekává. Vedení regionu se ale chce s žádostí o finanční pomoc obrátit do sousedního Saska, odkud byl odpad přivezen.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)