Bojí se rumburští radní elektronické kontroly veřejných zakázek?

Rumburk - Elektronický systém E-Zak, který umožňuje veřejnou kontrolu vypisovaných zakázek, otřásá radnicí v Rumburku. Současní radní ho nechtějí zaplatit, ti, kteří jeho nákup prosadili, už na úřadě nejsou. Příznivci elektronické kontroly zakázek vyhlásili dokonce veřejnou sbírku, ze které by software uhradili. Krajský úřad to ale nepovolil. Radnici kvůli sporným zakázkám vyšetřuje i protikorupční policie.

Spor mezi radními odstarovala zakázka za deset milionů na opravu devíti mostů zničených povodní. Řešila ji i protikorupční policie, pochybení neshledala. „Policie nám vrátila dokumenty a řekla: V pořádku,“ říká starosta města Jaroslav Trégr (nez. za ČSSD). Podezřelá zakázka ale zapříčinila odchod několika radních. Ti dál trvají na svém - i když mosty nebyly předražené, levnější být určitě mohly. 

Právě kvůli takovým případům bývalé vedení radnice odsouhlasilo nákup elektronického systému. Jenže zastupitelstvo podpořilo jejich oponenty. „Software byl nakoupen v rozporu se zákonem, nebyl vysoutěžen,“ tvrdí starosta. Peníze na jeho zaplacení odmítl uvolnit.

Příznivci E-Zaku si myslí, že vedení města elektronickou kontrolu z nějakého důvodu nechce. Proto vyhlásili veřejnou sbírku, aby mohl být uhrazen nákup softwaru. Ústecký krajský úřad ji ale nepovolil. „Město Rumburk má vlastní příjmy a software by si mělo pořídit za vlastní peníze,“ uvedla mluvčí úřadu Magdalena Hanáčková.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Bývalý místostarosta Ladislav Pokorný (ČSSD) konstatuje, že zastupitelé by se měli podívat do sousedního Šluknova, jak systém funguje. Tam už jinak než elektronicky veřejné zakázky nezadávají. „Naprosto každý má možnost si zkontrolovat průběh zadávaní od samého počátku až po jeho finální konec,“ pochvaluje si šluknovská starostka Eva Džumanová (nez.). Podle starostky nejde jen o průhlednost, ale také o ceny. Za opravu svého mostu teď její radnice zaplatí místo očekávaných tří milionů korun jen něco přes dva. „Budeme hledat další možnosti, jak E-Zak do města dostat,“ dodal Pokorný.