Kritizovaná smlouva DPMLJ a Busline je v pořádku, rozhodl ÚOHS

Liberec – Smlouva, podle které zajišťuje firma Busline část provozu městské hromadné dopravy v Jablonci nad Nisou na objednávku Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ), je v pořádku, rozhodl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Radnice objednává MHD u dopravního podniku, pro kterého však Busline zajišťuje část výkonů. Tento systém ostře kritizuje liberecká opozice, podle které na ní DPMLJ ročně tratí stovky milionů.

Busline podle smlouvy s liberecko-jabloneckým dopravním podnikem zajišťuje veškerou MHD (kromě tramvají) v Jablonci nad Nisou, zatímco v Liberci jezdí na 39 procentech spojů. Například člen dozorčí rady DPMLJ a liberecký opoziční zastupitel Josef Šedlbauer smlouvu kritizuje jako jednostranně nevýhodnou. Dopravní podnik podle něj platí Buslinu za kilometr téměř o 13 korun více, než kolik stojí provoz komerčních linek DPMLJ k nákupním centrům, na které nemá podnik objednávku o radnice. Ročně tak městská firma podle kritiků přichází kvůli smlouvě až o 370 milionů. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže však smlouvu prozkoumal a dospěl k rozhodnutí, že není nijak závadná. „Úřad prošetřil všechny okolnosti vedoucí k uzavření smluv a konstatoval, že v šetřené věci neshledal důvody pro zahájení správního řízení,“ uvedla mluvčí DPMLJ Martina Poršová.

Vedení dopravního podniku závěr antimonopolního úřadu potěšil. „Jsem velmi rád, že šetření ÚOHS potvrdilo správnost postupu při uzavření smlouvy, která byla podepsána v prosinci roku 2009. Neustále opakovaná nepodložená tvrzení tak ÚOHS svým šetřením vyvrátil a potvrdil tím korektnost jednání DPMLJ při uzavírání jednotlivých smluv,“ zaradoval se ředitel dopravního podniku Luboš Wejnat. Kontroverze kolem smlouvy s Busline tak ale ještě nekončí, Josef Šedlbauer dal podnět k jejímu prošetření i státnímu zastupitelství.

DPMLJ je největší společností ve vlastnictví Liberce, který letos městskou dopravu dotuje 210 miliony korun. Od podzimu 2009 je menšinovým vlastníkem sousední Jablonec nad Nisou. Podnik s půlmiliardovým obratem přepravil loni přes 32 milionů cestujících. Loni firma s 456 zaměstnanci měla výnosy více než 557 milionů korun a hospodaření skončilo ziskem 1,305 milionu korun.

Společnost Busline vznikla po spojení dvou velkých severočeských autobusových dopravců ČSAD Semily a ČSAD Jablonec nad Nisou. Provozuje městskou hromadnou dopravu v několika městech, regionální autobusové linky v Libereckém, ale i Ústeckém či Jihomoravském kraji a dálkovou dopravu například ze západních Krkonoš nebo také Litoměřic do Prahy či Brna.