Chrudimský obchvat je konečně na obzoru

Chrudim – Vztek a zlobu, která dlouho mířila z Chrudimi na ministerstvo dopravy kvůli neustále odkládanému obchvatu, konečně vystřídala úleva. Státní fond dopravní infrastruktury má ve svém čerstvě schváleném rozpočtu vyčleněno 100 milionů na stavbu přeložky státní pardubicko-žďárské silnice, Chrudimským tak konečně svítá naděje na klidnější život.

Do Chrudimi vedou státní silnice ze čtyř stran, po nejvytíženější trase projíždí 25 tisíc aut denně. Přesto plánovaný obchvat pro ministerstvo dopravy dosud znamenal hlavně zdroj peněz pro jiné projekty – vždy byla slíbená stavba obětována, aby zbylo na jiné projekty, které byly pro stát důležitější. Nepomáhaly petice a stížnosti ani protestní blokády hlavní silnice. Teď je ale stavba blíže než kdykoli předtím – starosta Petr Řezníček dokonce hovoří o světle na konci tunelu. „To pro mě znamená, že je reálná šance, že stavba obchvatu – opravdu stavebně, nejenom přípravou – začíná,“ dodal. 

Město na obchvat čeká velmi dlouho. Místní občanské sdružení Chrudimští patrioti připomíná, že vůbec první studie obchvatu pocházejí již z roku 1942. „Mezitím samozřejmě doprava obrovsky narostla. Takže dnes fronty a příslušná zranění a mrtvoly tady jsou,“ podotkl předseda patriotů Josef Kopečný.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Schválené peníze na stavbu jsou ale jen začátkem, vyvedení aut a kamionů z centra v celé délce obchvatu přijde na zhruba miliardu a půl. Chrudimští ale tentokrát státu věří, že stavbu dotáhne do konce. „Jakmile se hrábne do země, tak si myslím, že rozumné bude v tom pokračovat,“ podotkl Pavel Pavlíček z Chrudimských patriotů. O přípravách obchvatu chce při plánované lednové cestě do Pardubického kraje jednat ministr dopravy Zbyněk Stanjura.