Starostům často chybí při živelních pohromách informace

Praha - Na dosah a přitom často nedostupné jsou pro starosty informace důležité při povodních a kalamitách. Jde hlavně o údaje meteorologů a vodohospodářů na internetu. Servery se často hroutí pod náporem zvědavců a starostové pak nevědí, jak záchranné práce řídit. Na zlepšení celkové situace zatím chybí peníze.

Každý větší déšť sledují v Zálezlicích s obavami. I na počítači. Starosta Jiří Čížek kontroluje přes internet, kde prší i kolik vody na ně míří. „My už dneska víme, že když je v některém místě průtok tolik a tolik, tak na základě toho dokážeme odhadnout, kolik vody bude v korytě,“ říká starosta Zálezlic. 

Na internet se dívá čím dál víc lidí. Stačí zpráva, že bude pršet, a přetížený server je nedostupný. „Ať se to týká bleskových povodní nebo povodní, kdy se to jen rozlévá, tak ty informace jsou pro nás nejdůležitější,“ zdůrazňuje Jiří Čížek. „Informace jsou pro nás důležité, abychom se připravili na to, co přijde,“ doplňuje dobrovolný hasič Stanislav Veselý. 

Povodně dokážou přilákat na web podle meteorologů i desetitisíce lidí za minutu. Odborníci na informační technologie radí institucím posílit servery. Levnějším řešením by bylo zřízení zvláštních přístupů na důležité servery. Neveřejných, pod heslem, právě pro starosty. „Určitě si to vyžádá nějakou investici, ale ne nějak extrémní. Mělo by to být poměrně rychle řešitelné, pokud bude dobrá vůle,“ uvádí odborník na IT Petr Krčmář. 

Stát se už jednou rozhodl garantovat spojení, a sice když rozdal starostům takzvané krizové telefony. V případě internetu je to ale složitější. Podle hasičů by totiž stoprocentní jistotu, že se připojí, dala starostům jedině celá nová síť. Na tu ale nejsou peníze. Přesto hasiči ujišťují, že bez informací nikde nezůstanou. „V dané obci například nemusí jít ani proud, proto máme připraveny plány, jak se starosty komunikovat i jinak než jen přes internet, aby se k nim tyto informace dostaly,“ zdůrazňuje mluvčí Generálního ředitelství HZS ČR Nicole Zaoralová. 

V Zálezlicích tak jen doufají, že nepřijdou pozdě.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)