Náchod obnoví pramen kyselky Ida

Náchod – Běloveská kyselka Ida je značka náchodské minerálky, kterou kdysi znal snad každý Čech. Když firma, která vodu stáčela do lahví, v roce 2000 zkrachovala, Ida zmizela z trhu. Náchod teď chce alespoň důstojně opravit takzvaný prameník – tedy místo, kam by si lidé mohli pro vodu chodit do vlastních nádob.

Minerálka, která se do lahví pod názvem Ida stáčela od roku 1840, teď z části volně vytéká do řeky Metuje. Když je v Metuji méně vody, trubky jsou nad hladinou a lidé si pro minerálku chodí s vlastními nádobami.

K odběru minerální vody přitom lidem léta sloužila kaplička stojící na břehu Metuje v areálu chátrajících lázní. Radnice kapličku nyní hodlá opravit, a to včetně zařízení pro odběr minerálky. Starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD) hovoří o navrácení k tradici.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Město se nevzdává ani plánů na vzkříšení lázní. Rekonstrukce původních objektů je sice podle vedení radnice kvůli jejich stavu nereálná, výstavba nových budov ale nikoli. „Hledáme investora a provozovatele,“ sdělil Jan Birke. Starosta věří tomu, že si lidé budou pro minerálku do opravené kapličky chodit už v letošním roce.