Textilka Mileta po prosincovém požáru obnovila výrobu

Hořice (Jičínsko) - Textilka Mileta z Hořic, jejíž továrnu zasáhl před Vánoci mohutný požár, v pondělí obnovila výrobu. Stupeň přípravy výroby, který oheň zcela zničil, si Mileta zajistila dodávkami od jiných textilních firem. Část požárem zničené haly čeká demolice. Oheň 22. prosince zřejmě vznikl od prasklé zářivky, škoda se odhaduje až na čtvrt miliardy korun.

Požár naštěstí nezasáhl tkalcovnu, která je srdcem výroby podniku. Oheň vedle přípravy výroby zničil i část skladů zboží a výrobků. Z jiných skladů, které oheň ani zplodiny hoření nezasáhly, podnik expedici ve standardním režimu obnovil také v pondělí. „Regulérnímu spuštění tkalcovských stavů předcházelo statické posouzení požářiště, které přímo přiléhá k zachované části výrobní haly, podrobná revize technologií v tkalcovně a nedělní mimořádná směna,“ uvedla firma.

Kooperace s jinými textilkami na přípravě výroby běží od minulého týdne. Ohněm zničenou část výrobní haly čeká demolice. Firma zároveň připravuje výstavbu nové části výrobní haly a obnovení příslušné technologie. Likvidaci škod firma řeší s Českou pojišťovnou. Již krátce po požáru firma prohlásila, že hodlá výrobu plně obnovit a zachovat místa pro všech 360 zaměstnanců.

Miletu vlastní indická firma Alok a jejím nosným výrobním programem jsou košiloviny a dále damašky a batisty. V minulosti byly stěžejním sortimentem firmy kapesníky. Přes 90 procent produkce Mileta exportuje, zejména do západní Evropy a USA. Indický vlastník Miletě vyjádřil plnou podporu při obnově požárem zničené výroby.