Pardubice nacvičují evakuaci kvůli bombám z 2. světové

Pardubice - Už za dva týdny začnou pyrotechnici v okolí pardubické chemičky Paramo hledat nevybuchlé bomby z druhé světové války. Pardubický krizový štáb proto připravil největší evakuační plán od konce války. Ten se může týkat až deseti tisíc lidí.

Zaměstnanci Parama už nacvičují evakuaci chemičky. V jejím okolí je totiž podle odhadů až 130 nevybuchlých pum, které uvízly v zemi při náletech v roce 1944. Některé bomby pyrotechnici zlikvidují na místě, jiné budou odvážet na bezpečné místo. „Letecká puma váží 230 kg, z čehož plášť má řádově 100 kg, je tam tedy 130 kg trhaviny,“ popsal ředitel policejní pyrotechnické služby Michal Dlouhý.

Evakuace může postihnout stovky domácností, firem i škol, celkově až deset tisíc lidí. Hrozí zastavení provozu na železničním koridoru i pardubickém letišti. „V případě, že někdo potřebuje konzultaci, může se u nás stavit nebo zavolat, jsme schopni odpovědět na všechny základní otázky,“ vyzval starosta městského obvodu Pardubice V Jiří Hájek (SPP).

V případě evakuace delší než dvanáct hodin se některé základní školy změní na ubytovny. Pyrotechnici začnou nevybuchlé bomby vyhledávat v pondělí 21. ledna.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)