Batelov zrušil poplatek za odpad, vynahradí si to daní z nemovitosti

Batelov (Jihlavsko) – Městys Batelov na Vysočině se rozhodl nevybírat poplatky za svoz popelnic. Doposud se v obci platilo 360 korun za osobu a rok. Od ledna je poplatek na nule. Výpadek příjmů by mělo radnici vynahradit zvýšení daně z nemovitosti.

Radnice dvouapůltisícového Batelova, odkud se každý týden vyváží odpad z 900 popelnic, vysvětluje zrušení poplatků za odpad hlavně problémy, které s jejich vybíráním úředníci měli. „Vedla nás k tomu zejména administrativní náročnost výběru tohoto místního poplatku a poté taky složité vymáhání od dlužníků,“ řekla mluvčí radnice Vendula Sedláčková. Na batelovskou radnici by podle starosty jinak museli přijmout dalšího úředníka a ani po zvýšení poplatku by se to v celkovém součtu nevyplatilo.

Městys Batelov si ale zrušení poplatku za odvoz popelnic kompenzuje zvýšením daně z nemovitosti. Zvednout by se měla na dvojnásobek, radnice přesto ubezpečuje, že díky zrušení poplatků za odpad celkově ušetří tříčlenné a početnější domácnosti. Pro radnici je zase výhoda takového uspořádání v tom, že od případných dlužníků bude nedoplatek i penále vymáhat stát. Přesto se taková změna poplatků nelíbí všem obyvatelům městysu.

Po novelizaci zákona, kdy obce mohou za odvoz odpadů požadovat až tisíc korun za osobu a rok, většina radnic poplatek zdražila. Nejvíc velká města, například v Jihlavě o 200 korun. Luka nad Jihlavou, tedy městys srovnatelný s Batelovem, budou vybírat 550 korun.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)