Děti v porubských mateřinkách budou dýchat čistší vzduch

Ostrava - Předškolákům v Ostravě-Porubě se lépe dýchá. Radnice totiž do všech svých devatenácti školek koupila čističky vzduchu. Ty snižují množství prachu v ovzduší. Město za ně zaplatilo přes 700 tisíc korun. Na čistší vzduch vsadily i další ostravské školky. Někde dětem místo čističek pomáhají třeba speciální inhalátory.

V mateřské škole Sokolovská přišli s nápadem pořídit čističky už v září sami rodiče. „Slibujeme si od toho, že to přispěje ke zdraví dětí i učitelek,“ doufá ředitelka školky Zlatuše Peterková. Radnice městského obvodu nakoupila čističky vzduchu do všech mateřinek, které provozuje. „Za 73 čističek jsme dali něco kolem 740 tisíc, ušetřili jsme asi 15 procent oproti předpokládané ceně tím, že jsme je vysoutěžili v elektronické aukci,“ říká starosta Ostravy-Poruby Lumír Palyza (ČSSD).

Jedna z porubských školek, MŠ Oty Synka, si čističky vzduchu pořídila už loni, peníze na ně darovali sami rodiče. A spokojenost je velká. Průměrná docházka dětí nám stoupla o 10-15 procent," pochvaluje si ředitelka Pavla Kučerová.

Někteří lékaři ale upozorňují, že ani čistička nedokáže zázraky. Může pomoci, ale nevyléčí. „Čističky mohou mít malý efekt na snížení prašnosti v místnosti. Neléčí to ale alergie, nesnižuje to počet alergenů a neléčí to průduškové astma,“ konstatuje primář pneumologie a ftizeologie z Městské nemocnice Ostrava Radovan Kozel.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)