V Plzni odmítli kontroverzní obchodní dům, v Zábřehu papírnu

Praha - Souběžně s prvním kolem prezidentských voleb se v několika obcích a městech konalo i referendum. Plzeňané v něm odmítli kontroverzní stavbu obchodního domu. Hlasovalo 41,4 procenta lidí, proti byla nadpoloviční většina hlasujících. Obyvatelé z Březové-Oleška u Prahy se postavili proti dalšímu rozšiřování zastavitelných ploch v územním plánu. V Zábřehu na Šumpersku zase odmítli prodej pozemků pro papírnu. Lidé v Písku rozhodli, že nový bazén bude stát jinde, a v Bukově na Žďársku převážily hlasy proti jadernému úložišti.

Obyvatelé Plzně odmítli ve vůbec prvním referendu ve městě stavbu kontroverzního obřího obchodního centra, které chce investor postavit na místě bývalého kulturního domu na Americké třídě. Referendum je platné a jeho výsledek je pro město závazný. Magistrát musí bezodkladně podniknout veškeré kroky, aby obchodní zařízení nemohlo na místě bývalého Domu kultury Inwest vzniknout. Podle zástupce investora, firmy Amádeus, Jana Petříka není výsledek dobrou zprávou ani pro firmu ale ani pro město a jeho obyvatele.

Obec u Prahy už nechce další expanzi 

Proti další expanzi obce u Prahy o 900 obyvatelích se vyjádřilo 58,1 procenta zúčastněných, pro bylo 35,6 procenta. Hlasování se konalo souběžně s prvním kolem prezidentských voleb a zúčastnilo se ho 61,3 procenta z celkového počtu 706 oprávněných voličů. „Pro nás to neznamená vcelku nic, jen nebudou zařazeny další pozemky pro výstavbu. My máme ještě spousty nezastavěných pozemků z minulého územního plánu,“ dodal starosta obce.

Reportáž Aleše Malára (zdroj: ČT24)

Obce kolem Prahy patří mezi lukrativní rozvojové lokality a jejich územní plány bývají poměrně častým terčem sporů. Změna územního plánu se od loňska řeší například v Hostivici. Rozsáhlou výstavbu domů a golfového hřiště tam plánuje společnost PPF Real Estate patřící do podnikatelského impéria nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Přehled referend konaných 11. a 12. ledna:

  • Březová-Oleško: referendum o územním plánu
  • Bukov: referendum o geologickém průzkumu Kraví hory, kde by mohlo vzniknout úložiště jaderného odpadu
  • Kobeřice: referendum o prodeji budovy, ze které se má stát supermarket
  • Písek: referendum o umístění nového plaveckého bazénu
  • Zábřeh: referendum o prodeji městských pozemků pro stavbu papírny
  • Praha 7: referendum o budoucnosti této městské části
  • Plzeň: o připravovaném plzeňském obchodním centru Corso

Obyvatelé Zábřehu na Šumpersku v místním referendu odmítli, aby město prodalo společnosti Wanemi CZ pozemky v průmyslové zóně, na kterých firma plánuje postavit energetický zdroj a papírnu. Nesouhlas se záměrem vyjádřilo přes 76 procent účastníků. O vyhlášení místního referenda, které loni na jaře schválilo zábřežské zastupitelstvo, odpůrci sedmimiliardové investice usilovali několik let. Podle společnosti Wanemi ale referendum v tuto chvíli, kdy běží soudní spory, smysl nemá.

Plavecký bazén v Písku
Zdroj: ČT24

Lidé uspěli i v referendu, které proběhlo v Písku. Nový bazén tak nebude stát v původně zamýšlené lokalitě v blízkosti centra města. Z obyvatel města, kteří se referenda zúčastnili, se 88 procent vyslovilo pro přemístění zamýšleného projektu. Výsledek je závazný a město se podle něj musí řídit.

V Bukově jaderné úložiště nechtějí

Obyvatelé Bukova na Žďársku se v místním referendu z větší části postavili proti průzkumu této lokality pro stavbu trvalého úložiště jaderného odpadu. Proti spolupráci se Správou úložišť  radioaktivních odpadů se vyslovilo 68 lidí, tedy skoro 52 procent odevzdaných hlasů. Podle údajů zveřejněných na webové stránce obce se referenda zúčastnilo 87,9 procenta ze 149 oprávněných voličů.