Referendem neprošla drahá radnice v Praze 7 ani supermarket v Kobeřicích

Praha - Obyvatelé Prahy 7 v místním referendu vyjádřili svůj nesouhlas s údajně předraženou stavbou nové radnice. Podle nich by investice měla být omezena limitem 500 milionů korun. Z hlasování také vyplynulo, že by vedení městské části mělo vypsat architektonickou soutěž a výběrové řízení, které bude preferovat výstavbu na pozemku v majetku Prahy 7. A referendum proběhlo i v Kobeřicích na Opavsku, kde obyvatelé rozhodli, že obec neprodá léta rozestavěnou budovu a pozemky v centru vsi zájemci, který by tam postavil supermarket. A se zamítavým stanoviskem se setkalo i dalších pět referend, které o víkendu proběhlo.

Referendum vyhlásil Nejvyšší správní soud (NSS) a uskutečnilo se ve stejném termínu jako první kolo prezidentských voleb. Na čtyři otázky, které se týkaly výstavby nové radnice, odpovědělo zhruba 14 500 lidí, což je asi 44,5 procenta obyvatel Prahy 7. Více než 13 000 lidí se všemi podmínkami pro výstavbu nové radnice souhlasilo. Výsledek referenda je tak pro vedení Prahy 7 závazným.

„Chtěl bych poděkovat všem občanům, kteří se do místního referenda zapojili. Velmi oceňuji, že veřejnosti není budoucnost Prahy 7 lhostejná,“ prohlásil starosta Prahy 7 Marek Ječmének (ODS). Výsledky hlasování budou podle něj předloženy na nejbližším jednání zastupitelstvu městské části.

Rösslerův palác – pojišťovna, později plánovací úřad a radnice
Zdroj: ČT24

Obyvatelé sedmé pražské části se kromě hlasování o kritériích výběru budovy radnice vyjadřovali i k otázkám, které do referenda zařadili zastupitelé. I v tomto případě se referenda zúčastnil dostatečný počet místních obyvatel, nadpoloviční většina se ale vyjádřila jen pro to, aby byla v městské části zachována poliklinika.

Kolem nového sídla radnice se vedou v Praze 7 spory už několik měsíců. Původně se měla investice vyšplhat k miliardě korun. Nespokojení obyvatelé kvůli tomu podali kasační stížnost, na základě které soud vyhlásil referendum. Jde o první podobné rozhodnutí soudu. Zastupitelé se proti němu odvolali k Ústavnímu soudu, avšak neuspěli.

Přehled referend konaných 11. a 12. ledna:

  • Březová-Oleško: referendum o územním plánu - OBČANÉ SE VYJÁDŘILI PROTI DALŠÍMU ROZŠIŘOVÁNÍ OBCE
  • Bukov: referendum o geologickém průzkumu Kraví hory, kde by mohlo vzniknout úložiště jaderného odpadu - OBČANÉ SE VYJÁDŘILI PROTI
  • Kobeřice: referendum o prodeji budovy, ze které se má stát supermarket - OBČANÉ SE VYJÁDŘILI PROTI
  • Písek: referendum o umístění nového plaveckého bazénu - OBČANÉ JEJ NECHTĚJÍ V CENTRU
  • Zábřeh: referendum o prodeji městských pozemků pro stavbu papírny - OBČANÉ PRODEJ ODMÍTLI
  • Praha 7: referendum o budoucnosti této městské části - OBČANÉ SE VYJÁDŘILI PROTI NOVÉ RADNICI
  • Plzeň: o připravovaném plzeňském obchodním centru Corso - OBČANÉ JEJ ODMÍTLI

Kobeřice rozestavěnou budovu neprodají

Obyvatelé Kobeřic na Opavsku v referendu rozhodli, že obec neprodá léta rozestavěnou budovu a pozemky v centru vsi zájemci, který by tam postavil supermarket. Ne této variantě v sobotu řeklo 925 hlasujících, pro bylo 615 lidí, jak uvedl kobeřický starosta Lukáš Kubný. Obec má zhruba 3 300 obyvatel, z nichž volit mohlo 2 661. Referenda se zúčastnilo téměř 58 procent lidí.

Referenda konaná o víkendu (zdroj: ČT24)

„Budeme pro stavbu hledat jiné konkrétní využití. Prostředky budeme hledat, kde to půjde. Dotační období jedna se chýlí ke konci, bude nové, ale tam zatím nevíme, co za dotační programy tam bude. Projekt musí být určitě takový, aby to obec příliš finančně nezatížilo,“ dodal starosta.

Přitom rozestavěná budova hyzdí Kobeřice už přes 20 let. V roce 1989 se tam začalo stavět nákupní středisko, které mělo být podle původních plánů hotové v roce 1994. Dokončené ale nikdy nebylo. Na využití stavby se obec svých obyvatel ptala v referendu už jednou, v roce 2010 lidé schválili, že tam vznikne obecní a komunitní centrum. Variant projektu bylo několik, ale obec na něj neměla peníze.