Knihovny už od státu nedostanou ani korunu

Ústecký kraj - Desítky měst a obcí přijdou v letošním roce o státní dotace na provoz knihoven, ministerstvo financí je úplně zrušilo. Knihovna v Mostě bude muset propustit až třetinu zaměstnanců, v Litoměřicích zase zruší jednu pobočku. Nákup nových knih ale výpadek státní dotace neomezí - tím by knihovny podle svých šéfů ztratily své poslání.

Litoměřická knihovna přišla výpadkem státní dotace o osmdesát procent peněz, se kterými na letošní rok počítala, konkrétně sedm milionů korun. Mostecká o více než polovinu. Peníze na jejich fungování tak musí uvolnit města. „Deset milionů musíme nečekaně pokrýt z městského rozpočtu, to je velká tragédie,“ říká primátor Mostu Vlastimil Vozka (Mostečané Mostu). Podobně to vidí i místostarosta Litoměřic Karel Krejza (ODS). „Peníze budou chybět v investicích v příštích letech,“ konstatuje.

Podle ministerstva financí, které zrušení dotací pro knihovny navrhlo, dostanou města víc peněz z přerozdělení daní, a můžou tak jejich provoz platit ze svého. „U drtivé většiny měst by zvýšení daňových příjmů mělo kompenzovat snížení té dotace,“ míní mluvčí ministerstva Jakub Haas.

Knihovny ale tvrdí, že jim kvůli zkrácení dotací nezbývá nic jiného než omezovat provoz a propouštět. Litoměřice přijdou o pobočku na sídlišti, v Mostě zkrátí otevírací dobu a chystají už i výpovědi. „Nebudou to pouze jeden nebo dva lidi, bude to významné množství,“ říká ředitel knihovny Tomáš Ondrášek. O práci by tak mohla přijít až třetina zaměstnanců.

Reportáž Terezy Malecké (zdroj: ČT24)