Olomoucké interaktivní muzeum má první exponáty, budovu ještě ne

Olomouc – Univerzita Palackého začala v Olomouci připravovat interaktivní vědecké centrum Pevnost poznání. Některé exponáty, které budou sloužit k poučení veřejnosti, už jsou hotové, vznikly v dílnách přírodovědecké fakulty. Univerzita se teď rozhodla představit je, interaktivní předměty vystaví například v sobotu při dnu otevřených dveří. Zatím vznikly drobnější exponáty, později přibudou i unikáty jako například průchozí model mozku nebo koryto řeky. Teď univerzita čeká, až dostane k dispozici budovu, ve které má celá expozice vzniknout.

Zatímco třírozměrné šachy jsou oblíbenou hrou ve vědeckofantastické literatuře, prostorové piškvorky si bude moci vyzkoušet každý návštěvník vznikající Pevnosti poznání v Olomouci. Nebude to ale zdaleka jediná atrakce, kterou se Univerzita Palackého pokusí přiblížit lidem přírodní zákony. „Hrozně se těšíme, až je předvedeme veřejnosti a zjistíme, jakým způsobem to funguje,“ řekla koordinátorka projektu Blanka Krausová.

Již nyní na dnu otevřených dveří, který se uskuteční na přírodovědecké fakultě (stejně jako všech dalších fakultách) olomoucké univerzity v sobotu od 9 do 14 hodin, spatří návštěvníci kromě piškvorek i leccos dalšího – například obří dřevěné hlavolamy, dvoumetrové ocelové váhy nebo si vyzkouší luštění šifer. „To spektrum je široké. Některé záležitosti jsou podle návrhů výtvarníků, jsou dřevěné, některé jsou kovové, některé budou i plastové. Jdeme i do nejnovějších materiálů, takže koryto řeky bude z nějakých laminátových a pryskyřicových záležitostí,“ nastínila koordinátorka budoucí Pevnosti poznání.

Obdoba libereckého IQ parku nebo plzeňské Techmanie vznikne v dělostřeleckém skladu olomoucké Korunní pevnůstky. Její stavební úpravy potrvají do září. „V okamžiku, kdy nám předá stavební firma v září tohoto roku objekt velkého dělostřeleckého skladu v Korunní pevnosti, tak okamžitě začneme všechny exponáty instalovat a budeme se je snažit co nejdříve předvést veřejnosti,“ slíbila Blanka Krausová.