Mise českých gripenů v Pobaltí je u konce, účastníci převzali vyznamenání

Čáslav -  Armáda slavnostně zakončila misi českých gripenů v Pobaltí. Na základně v Čáslavi převzali její účastníci vyznamenání. Češi chránili vzdušný prostor pobaltských zemí už podruhé, úkol teď po nich převzali v rámci NATO Dánové. Příště čáslavští piloti vyletí nad Island.

Vzdušný prostor tří pobaltských zemí, které nemají vlastní vojenské letectvo, chránilo 64 lidí z toho 7 pilotů. Čeští letci střežili nebe nad Pobaltím od září do začátku ledna a za tu dobu gripeny startovaly k 15 ostrým zásahům. Někdy se létalo i nad mořem, a proto se piloti museli obléci do neoprénů. „Mise rozhodně nebyla jednoduchá, působili jsme v zahraničí, na cizím území, v jiném prostředí,“ podotkl velitel 21. základny taktického letectva Čáslav Petr Lanči.

V příští misi zamíří čáslavští letci na Island. „I s těmi počty letounů, které v současné době máme, tak opět tyto úkoly nad Islandem splníme,“ uvedl první náměstek ministra obrany Vlastimil Picek. Stíhači se začnou připravovat na další nasazení už od pololetí a na Island odletí v příštím roce.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)