Kudy z ledové vody předvedli třebíčští otužilci

Třebíč – Otužilci jsou jediní, kdo bez úhony přežije pád do díry v ledu. Mohli proto v Třebíči na zamrzlé Jihlavě předvést, jak by se v takové situaci měli lidé chovat, aby se co nejrychleji dostali z ledové vody. V takovém případě se totiž nešťastníci pohybují na hraně života a smrti – voda s teplotou jen těsně nad nulou odebírá z organismu teplo pětadvacetkrát rychleji než vzduch a netrénovanému člověku hrozí během několika minut úplné vyčerpání.

Když se pod člověkem prolomí led, je cesta z vody velmi obtížná, varoval předseda otužileckého Klubu ledních medvědů Zdeněk Mikoláš. „Aby nedošlo k podchlazení, je pravidlo, že kolik stupňů má voda, tolik minut v ní můžeme bezpečně zůstat,“ dodal.

Otužilci především doporučují do vody vůbec nepadat. Že led praská, podle nich lze často dobře poznat. „Pokud chodíme po vodní ploše a led pod námi začne praskat, je dobré si lehnout na ten led a odplazit se,“ přiblížil Zdeněk Mikoláš.

Když už ve vodě někdo skončí, měl by si již při pádu zachovat patřičně chladnou hlavu. „Když do vody padáme, je vždycky potřeba roztáhnout ruce,“ zdůraznil předseda otužileckého klubu. Co nejklidnější by měl nešťastník zůstat i ve vodě. „Nezpanikařit, nedělat zbytečné pohyby a vydrápat se na led, jak to půjde,“ doporučil otužilec Jiří Burda. I otužilci se ale shodli, že zejména s obutými bruslemi je cesta z vody mimořádně náročná.

Chladnou hlavu ale potřebují i ti, kteří při podobném neštěstí zůstanou v relativním teple na břehu – v žádném případě by neměli skočit do díry v ledu také. „Základní rada: Raději přivolat pomoc než skákat za tím člověkem. K podchlazení dochází rychle,“ varovala otužilkyně Kateřina Decknerová. Pomoci v takovém případě dokáže záchranná služba.

Třebíčský otužilecký klub s lékaři spolupracuje dlouhodobě a připravuje odbornou studii o vlivu velmi nízkých teplot na lidský organismus.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)