Referendum o obchodním centru zpochybnili čtyři Plzeňané

Plzeň – Čtveřice obyvatel Plzně napadla v poslední možný den referendum o stavbě obchodního domu Corso Americká na břehu Radbuzy. Obyvatelé města v referendu nařídili svým představitelům, aby stavbě rozlehlého komplexu zabránili, podle stížnosti se však vůbec nemělo konat – jde o nepřípustný zásah do soukromého vlastnictví. Stížností se bude zabývat krajský soud, který referendum na podzim nařídil. Má na to 30 dnů. O podání žaloby informoval zástupce společnosti Amádeus, která chce nákupní centrum postavit, Jan Petřík. Dodal, že je jedním z žalujících.

Krajský soud v Plzni v září referendum vyhlásil, teď by ho zase mohl zrušit. Kdyby tak učinil, je možné, že to, co referendum od radnice vyžaduje, se vůbec nestane – čtyři plzeňští občané, kteří podali žalobu, totiž současně soud požádali o vydání předběžného opatření, které by Plzni uložilo povinnost „zdržet se všech právních a jiných úkonů, k nimž ji zavazuje referendum“.

Kritici referenda v žalobě zpochybnili otázku, na kterou Plzeňané v referendu odpovídali. Otázka v referendu zněla: „Souhlasíte s tím, aby město Plzeň bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě Domu kultury Inwest?“ Ovšem například pojem „veškeré kroky“ je podle žalující skupiny velmi neurčitý. Žaloba také uvádí, že pokud budou výsledky závazné, investorovi vznikne „závažná újma“.

Nevydá-li soud předběžné opatření, chtějí plzeňští zastupitelé o dalších krocích v případu Corsa jednat na svém čtvrtečním zasedání. Vedení města chce potom začít jednat s investorem o dalším vývoji – buď úpravě projektu nebo o prodeji pozemku, kde má obchodní centrum vyrůst, městu. Plzeňská radnice se také chystá vypovědět smlouvy na pronájem městských pozemků, které Amádeus pro svůj komplex také potřebuje.

Amádeus už několikrát uvedl, že svůj pozemek městu prodat nechce. „My můžeme jen čekat, co město udělá, a podle toho se budeme chovat,“ řekl již dříve Petřík. Naznačil také, že firma bude chtít od města náhradu škody, která by mohla jít do řádu miliard korun.