Litoměřičtí se radioaktivity z úložiště bát nemusí, vzkazuje SÚRAO

Litoměřice – Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) nakrátko otevřela chodby litoměřického dolu Richard. Dovnitř pustila pouze novináře včetně štábu České televize – chce tak ukázat, že lidé žijící v okolí skladu jsou zcela v bezpečí.

Každý, kdo se vydá do útrob dolu Richard, musí mít kromě přilby, svítilny, pláště, kyslíkového přístroje a osobní karty také kapesní dozimetr. V podzemních chodbách už skoro 50 let leží dvousetlitrové sudy s betonem, ve kterém jsou zality radioaktivní přístroje, oblečení a pomůcky z nemocnic a laboratoří, které přestanou zářit za 300 let. Před úložištěm radiokativního odpadu byl u Litoměřic nejprve vápencový důl, později válečná podzemní továrna. Jak tehdy chodby vypadaly, ale je dnes patrné už jenom z historických fotografií.

Správci litoměřického úložiště se snaží ukázat, že současná podoba podzemního komplexu je účelná a dokáže pohltit veškeré radioaktivní záření. Tvrdí ovšem, že v podzemí u sudů s odpadem je radioaktivita slabší než přirozené záření u vrátnice. „Chceme hlavně prokázat, že ukládání a skladování radioaktivních odpadů je provozováno bezpečně,“ řekl Martin Březina ze SÚRAO. „Já bych řekl, že toto úložiště nám celý svět závidí,“ dodal.

Tak, že nebude ani přímo v podzemí poznat, že se zde skladuje radioaktivní odpad, to podle správců zůstane v Litoměřicích i nadále. Jak dlouho bude ještě starý důl Richard sloužit jako úložiště radioaktivního odpadu, ale zatím jeho správa neví. Sudy v chodbách mohou zůstat buď ještě 70 let, nebo až do konce století.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)