Ulice v Drnovicích zůstanou bez oficiálních názvů

Drnovice – Obyvatelé Drnovic na Blanensku rozhodli v anketě, která se konala spolu s prezidentskými volbami, že zdejší ulice zůstanou bez oficiálních názvů. Naopak v nedaleké Kuřimi ulice v nové části města pojmenovali a vybrali si k tomu jako předlohu Rychlé šípy.

Lidové názvy ulic by se mohly stát oficiálními. Pomohlo by to v orientaci hlavně přespolním. Drnovičtí tak spolu s hlasovacími lístky pro prezidentské kandidáty vhazovali do další urny i zakroužkované ano nebo ne pro zavedení názvů ulic. Celých 80 procent Drnovických, kteří přišli hlasovat, řeklo, že chce dál obec bez pojmenovaných ulic.

„Budeme to respektovat a názvy ulic nezavedeme. Jsem rád, že lidé projevili svůj názor a mohli se ke konkrétní otázce vyjádřit sami,“ sdělil starosta Drnovic Petr Ducháček (TOP 09). Nové ulice potřebovali pro nejmladší městskou čtvrť také v Kuřimi. Tam zapojili vlastní fantazii zastupitelé a ulice pojmenovali na počest Rychlých šípů.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Názvosloví ulic má svá pravidla. Pojmenovávat je možné třeba podle zeměpisných názvů, vzhledu místa nebo významných osobností. „Po žijící osobě bohužel pojmenovat nemůžeme. Jedinou raritou, a to bylo porušení zákona, bylo tvrdé přejmenování ulice Kobližná na Gagarinovu. A Gagarin v té době žil,“ informovala předsedkyně pracovní skupiny pro názvosloví v Brně Eva Kubánková.

Nejčastější je ulice Zahradní – v Česku je takových míst 679. U náměstí zase první místo zaujímá pojmenování Masarykovo po prvním československém prezidentovi, vyskytuje se 97krát.