Počítání zvířátek: Opice, ryby nebo netopýři chvíli nepostojí

Olomouc - S novým rokem je třeba udělat pořádek. Tohoto hesla se každoročně drží i zoologická zahrada na Svatém Kopečku v Olomouci. Sčítací komisaři proto musí v rámci inventury spočítat všechna zvířata v areálu. U některých ze tří set živočišných druhů je to opravdu oříšek. Opice, ryby nebo netopýři totiž na chvíli nepostojí.

Inventura v ZOO slouží hlavně jako podklad pro účetnictví – podle výsledku se pak třeba objednává krmivo pro zvířata. Během sčítání se komise častokrát zapotí, například v pavilonu netopýrů. „Kaloni se počítají velmi špatně, protože jich je hodně a pohybují se volně po celém prostoru, tak se musí jednou za rok vychytat,“ vysvětluje zooložka Jitka Vokurková.

Úplně nejtěžší je podle ošetřovatelů udělat pořádek v rybách. Jejich počty se během roku často mění, navíc některých druhů je i kolem 40 kusů. „Nejlépe se počítají samozřejmě velké ryby, paryby, jako jsou žraloci nebo ve vedlejším akváriu rejnok… Nejhůř se počítají ryby, které jsou menší nebo se někde schovávají nebo se pohybují v hejnech,“ dodává vedoucí pavilonu šelem a mořských akvárií Josef Drtil.

Počítání zvířat v olomoucké zoo (zdroj: ČT24)

Při letošní inventuře nakonec došla sčítací komise k číslu 1 861 zvířat. Jejich počet vzrůstá každým rokem. Třeba v době svého založení měla zahrada jen 184 zvířat.