Do vyhořelého domova důchodců v Příboru se vracejí první nájemníci

Příbor (Novojičínsko) – Více než týden od tragického požáru se začali domů vracet první obyvatelé příborského domu s pečovatelskou službou. Budova ale ještě zdaleka není opravena. V patře, kde požár vypukl, ještě dělníci pracují. V dobrém stavu nejsou ani jednotlivé pokoje, které pokrývá vrstva mastnoty.

Možnost vrátit se do domu s pečovatelskou službou již devět dnů po požáru obyvatele příjemně překvapila, shodli se, že tak rychle to nečekali. Zatím přijela zhruba polovina lidí, kteří v domě žijí. Návrat ale pro ně není zcela příjemný, čeká je nebo jejich příbuzné úklid bytů, které po požáru pokrývá vrstva mastnoty z kouře. Je také nutné odvětrat zápach, který v domě zůstává. V patře, kde začalo hořet, potom ještě pokračují opravy – dělníci dokončují malby a pokládají linoleum. Jeho obyvatelé se budou moci začít stěhovat až zítra. Ve třech nejvíce poškozených bytech budou opravy pokračovat ještě několik týdnů.

Příborská radnice se ale rozhodla obyvatelům vyhořelého domu odpustit měsíční nájemné. Mělo by jim tak zbýt více peněz na čisticí prostředky a drobné opravy.

Telefonát Michala Poláška (zdroj: ČT24)

V domě s pečovatelskou službou začalo hořet minulé pondělí. Požár zahubil dvě ženy, které v domě žily – jedna žena zemřela přímo na místě, druhá po převozu do nemocnice. V nemocnici skončili i další čtyři obyvatelé budovy. Po devíti dnech zůstává v péči lékařů poslední z nich – osmašedesátiletý muž, který je ve vážném stavu.