Výběr provozovatele řemeslných trhů kritizují ze všech stran

Plzeň – Dosavadní provozovatel řemeslných trhů na plzeňském centrálním náměstí Vlastimil Zlámalík kritizuje způsob, jakým radnice obvodu Plzeň 3 vybrala jejich nového pořadatele. Zatím výběrové řízení napadl přímo u obvodních úředníků, připravuje i podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Nelíbí se mu rychlost výběrového řízení, jeho forma ani minimální publicita. S jeho kritikou souhlasí také radniční opozice, která navrhuje, aby město na čas provozovalo trhy samo.

Smlouvu na řemeslné trhy, které pořádá již čtyři roky, má karlovarský podnikatel Vlastimil Zlámalík do března. O tom, kdo je bude organizovat potom, mělo rozhodnout výběrové řízení. Na jeho průběh se ale snesla kritika ze všech stran. Dosavadní provozovatel ho označil za zmanipulované, poukázal na to, že probíhalo mimořádně rychle, jenom málokdo se o něm dozvěděl, proto se také přihlásilo málo zájemců. Když město obdobný tendr vyhlásilo před čtyřmi lety, přihlásilo se třináct firem. Zlámalík sám byl vyřazen kvůli tomu, že nepředložil kopii živnostenského listu.

Tendr kritizoval také předseda kontrolního výboru Úřadu městského obvodu Plzeň 3. „Jde o zpackané výběrové řízení. Trhy jsou důležité téma, hodně se o nich mluví,“ uvedl. Také jemu se nelíbila hlavně nedostatečná propagace. Podle zastupitele Ondřej Ženíška by bylo nejlepší, kdyby na čas organizovalo trhy samo město a s nikým nepodepisovalo smlouvu.  „Nejlogičtější bude, aby si trhy na náměstí vzalo pod sebe město, zvláště kvůli Evropskému hlavnímu městu kultury (jimž bude Plzeň v roce 2015),“ řekl zastupitel Ženíšek.

Nové výběrové řízení bylo vyhlášeno 16. prosince a viselo na elektronické úřední desce úřadu 14 dní. Jeho vítěz má s obvodem uzavřít zhruba do poloviny února smlouvu na neurčito.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)