Hladiny řek klesají, od večera hrozí náledí

České Budějovice - Povodňová pohotovost na Lužnici a Nežárce v jižních Čechách platí do nedělního poledne. Na ostatních tocích se situace zlepšila, meteorologové tak všude jinde výstrahu před záplavami zrušili. V celé ČR hrozí od dnešního večera také náledí. Varování před ním platí od 18:00 do neděle 11:00.

„V sobotu večer se při poklesu teploty pod bod mrazu bude na vlhkém povrchu vytvářet náledí,“ oznámili pracovníci ČHMÚ. „Vozovky a chodníky budou místy kluzké. Lidé by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám a v případě jízdy autem sledovat dopravní zpravodajství,“ dodali.

Naproti tomu situace na českých tocích se zlepšila. Ještě v pátek platila téměř v celých Čechách povodňová bdělost, v Jihočeském a Plzeňském kraji dokonce povodňová pohotovost. Nyní je vyhlášena pouze povodňová pohotovost na Jindřichohradecku a Táborsku v jižních Čechách. „Výstraha na povodňové stavy je s výjimkou povodí Nežárky a Lužnice zrušena,“ sdělili meteorologové.

Podle ČHMÚ se bude hladina dolní části Nežárky a střední a dolní Lužnice držet na nynější úrovni. Kolísat by mohla nejvýše o několik centimetrů. „Trvalejší pokles na Lužnici nastane až během neděle. Menší horské toky budou ještě během dne kolísat, v neděli již klesat,“ doplnili meteorologové.

Rozvodněná řeka v Miroticích znečistila vrty s pitnou vodou

V Jihočeském kraji způsobila velká voda komplikace v Miroticích na Písecku. Připravila město o pitnou vodu. Rozvodněná řeka Lomnice znečistila vrty, které zásobují místní vodovod. Místním tak slouží přistavené cisterny. Když voda klesne, trvá ještě týden, než se vrty vyčistí. Cisterny tak zůstanou ve městě minimálně do středy.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)