Spor o Werichovu vilu je u konce, dohoda před podpisem

Praha - Mecenáška umění Meda Mládková a Praha 1 se dohodly na řešení dlouholetého sporu o Werichovu vilu. Před podepsáním je nová dohoda o spolupráci. Potvrdil to ředitel nadace Jiří Lammel i starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Praha 1 by byla vlastníkem připravovaného muzea a na své náklady by opravila vilu v parku Kampa. Nadace Jana a Medy Mládkových by se postarala o exponáty a provoz muzea.

„Po 12 letech je radostná shoda mezi Prahou 1 a nadací. Je to na dobré cestě, ale nechci předbíhat,“ uvedl Lammel. V roce 2008 podepsala městská část s nadací smlouvu o smlouvě budoucí. „Tuto smlouvu není možné dodržet z obou dvou stran,“ uvedl Lomecký. Praha 1 požadovala jednorázový poměrně vysoký nájem, který by financoval rekonstrukci vily, mecenáška Mládková chtěla mít ve vile soukromý byt. Obě tyto podmínky padly.

Nová smlouva o spolupráci by měla být podepsána na 20 let s možností prodloužení. Nadace nebude platit žádný, ani symbolický nájem. Postará se ale o převoz Werichova archivu z amerického Bostonu a dodá také archiv básníka Vladimíra Holana, řekl Lammel. Oba umělci ve vile v minulosti žili.

Vila potřebuje rekonstrukci, měla by stát 25 milionů

Rekonstrukce vily by měla stát asi 25 milionů korun. Podle Lomeckého by se její oprava mohla spojit s obnovou parku Kampa, kterou radnice plánuje na letošní rok. Jeho obnova vyjde na 50 milionů, více než polovinu chce městská část získat z evropských fondů. „V tuto chvíli je Werichova vila zhruba zajištěna proti chátrání, nezatéká do ní, není dále poškozována. Ale není ve stavu provozuschopném,“ uvedl Lomecký. Podle něj by už letos mohly začít přípravné práce na rekonstrukci.

Práce by měly být hotovy příští rok na jaře, potom se vila konečně otevře veřejnosti. „Dole by měl být otevřený prostor pro veřejnost. V podkroví by mohla být badatelna, knihovna a případně i přednáškový sál,“ popsal Jan Musil z investičního oddělení Prahy 1. V prvním patře potom místo soukromého bytu patrně vznikne archiv tvorby Vladimíra Holana.

V parku u Sovových mlýnů by mělo stát šest moderních soch

Součástí nové smlouvy je i dohoda o umístění šesti soch v parku u Sovových mlýnů. „Nadace nyní dělá výběr prací. Půjde o stejně atraktivní sochy, jako jsou Mimina Davida Černého, které už v parku jsou,“ doplnil Lammel. Mládková chtěla v minulosti umístit sochy do celého parku, tomu se Praha 1 bránila. Umělecké objekty by se velikostí měly podobat černým laminátovým miminům. Sochy by mohly být instalovány v parku už letos na jaře, uvedl Lomecký.

Werichova vila je spojena nejen s osobností Jana Wericha, který v jejím horním patře žil od roku 1945 spolu se svou rodinou, ale také s osobností českého historika Josefa Dobrovského, básníka Vladimíra Holana nebo například vědce a historika Zdeňka Wirtha, jehož pamětní deska s jeho bustou je umístěna u hlavního vchodu. Právě těmto osobnostem by mělo být věnováno budoucí muzeum.

Osudové povodně roku 2002

V roce 2002 Prahu zasáhly povodně. Voda zaplavila Kampu a zasáhla i velkou část vily. Významně se bohužel podepsala na jejím stavu. Následky velké vody na vile doposud nebyly odstraněny. V roce 2008 získala Werichův dům Nadace Jana a Medy Mládkových. Vila byla opravena, ale pouze zvenku. Vnitřní prostory zůstaly bez rekonstrukce.